Maaja Moppel käis Siiri Oviiri kutsel Brüsselis

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu muusikakooli õpetaja ja koorijuht Maaja Moppel oli läinud nädalal europarlamendi liikme Siiri Oviiri külaline Brüsselis.

Et Siiri Oviir on aasta ema ja aasta isa valimise patroon, kutsus ta kõik 15 aasta jooksul selle tiitli saanud 35 inimest endale Brüsselisse külla. Euroopa Parlamendi liige saab parlamendi kulul võõrustada aastas 110 kaasmaalast.

„Saime hea ülevaate Belgia valimissüsteemist, külastasime Belgia senatit, Euroopa Parlamenti ja Euroopa Komisjoni,” kirjeldas 2004. aasta ema tiitli saanud Maaja Moppel.

Euroliidu ametiasutusi koondav kvartal on rajatud vanade majade asemele ja sinna kerkivad üha uued kõrged klaasmajad, kirjeldas Moppel. „Elada seal küll ei tahaks.”

Oviir ütles kohtumisel, et ei osale 2014 Euroopa parlamendi valimistel ja kavatseb pärast kümne aasta pikkust pendeldamist Brüsseli ja Tallinna vahel poliitikast lahkuda.

Oviiri külalised kohtusid ka Euroopa Komisjoni transpordivoliniku Siim Kallasega.
Kui mehi huvitas rohkem Kallase arvamus Küprose kohta, siis Maaja Moppel küsis, kas Kallas tunneb „Pehmete ja karvaste” Kallast ja kas neil on ka midagi ühist.

Moppeli sõnul ei pannud Kallas küsimust pahaks, vaid rääkis, et kui ta Eestis käib, siis mõnikord vaatab seda saadet, aga talle ei meeldi, et tele–Kallasel on alati õlleklaas ees. Kui Maaja Moppel ütles, et tele–Kallasel on viimasel ajal veinipokaal, lisas päris–Kallas, et ta oligi saate tegijaile märkuse teinud, et ei joo õlut.

„Nüüd vaatan Euroopa Parlamendi uudiseid täiesti teise pilguga,” tunnistas Moppel. „Siiani tundus see kauge asi, mis meid ei puuduta, aga tegelikult puudutab vägagi.”

Koos Maaja Moppeliga oli reisil palju tuntud aasta ema või aasta isa tiitliga pärjatud inimesi: poliitik Heinz Valk, pillimeister Ants Taul, Ida–Tallinna keskhaigla juht Ralf Allikvee. Maarja küla asutaja Jaan Kallas kutsus kõik reisilised 17. maiks Maarja külla talgutele uut maja ehitama.

„Kõik olid nõus minema, loodan, et saan ka minna,” ütles Moppel. „Saab midagi käegakatsutavat ka teha.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
mina
10 aastat tagasi

väga tore ning ilus žest Siiri Oviiri poolt