Lääne Elu paberleht 2. aprillil

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Arvo Tarmula oma näituse "Päev Ruhnus" avamisel möödunud nädala neljapäeval. Foto: Katrin Pärnpuu
Arvo Tarmula oma näituse "Päev Ruhnus" avamisel möödunud nädala neljapäeval. Foto: Katrin Pärnpuu

Valge Daam tuleb tänavu oratooriumina

Valge Daami lavastus tuleb tänavu täiesti uuel kujul — kui sõnaliste etenduste kõrval on seni nähtud tantsuetendust, siis sel suvel mängitakse Valge Daami lugu maha lauldes.

Lavastuse projektijuhi Anneli Akna sõnul passiks tänavuse lavastuse žanrimääratluseks kõige paremini Alo Mattiiseni välja mõeldud mõiste „risotoorium”, mis tähendab groteskset oratooriumi. Nimetus „risotoorium” on tuletatud ladinakeelsest sõnast „risus”, mis tähendab naeru.

„Lavastus tuleb liikuvam kui klassikaline oratoorium, aga pildiliselt kompaktsem kui varasemad lavastused,” selgitas Aken.

Ühinemislepingu parandusettepanekuid tuli vähe

Valdade ühinemislepingu projekti oli nelja valla rahvas eilseks teinud kümmekond parandusettepanekut.

„Ootasime rohkem,” sõnas valdade ühinemise juhtkomisjoni esimees Aldo Tamm.

Enami ettepanekuid puudutas uusvalla nime.

Nõvalt pakuti nimeks Torni. „See on tuletis Taebla, Oru, Risti ja Nõva esitähtedest,” sõnas Tamm. Taeblast märgiti, et nimi peaks olema lihtne ja lühike ning arvestaks ka võõrkeeltega.

Arvati, et Põhja–Läänemaa kahjuks on pikkus, nimi võib tekitada lingvistilist ja logistilist segadust.

Jaani kiriku altariskulptuur läks restaureerimisele

Neljapäeval Haapsalu Jaani kiriku altarilt eemaldatud Ristija Johannest kujutav puuskulptuur läheb Tallinna restaureerimisele, kuid altari enda tulevik on veel ebaselge.

Kunstiakadeemia restaureerimisõppejõud Merike Kallas ja tudeng Triin Aas toimetasid neljapäeval Jaani kiriku altari kallal, eemaldades selle paekivist altariseina ehk retaabli soklilt sinna hiljem paigaldatud puuskulptuuri ja otsides pruuni värvi alt jälgi esialgsest värvikorrast. Puuskulptuuri päritolu on ebaselge.

Mujal töötab ligi kolmandik läänlasi

Läänemaal elab 24 140 inimest, kellest alla poole — 10 185 — on tööga hõivatud. Neist 2905 töötab väljaspool oma maakonda.

Statistikaamet avaldas möödunud nädalal 2011. aasta rahvaloenduse tulemused rahvastiku majandusliku aktiivsuse, elatusallikate ja töörände kohta.

Tallinnas käib tööl 700 läänlast, Soomes 487. Kui Tallinnas tööl käijaist on suurem hulk kõrgharidusega (275 inimest), siis Soomes käijate hulgas on levinuim kutsekeskharidus (187 inimest).

Kirjandusmängu võitis Haapsalu linna algkool

Möödunud nädalal selgus, kes esindab Läänemaad rahvusraamatukogus üle–eestilisel kirjandusmängul, mida korraldab Eesti lastekirjanduse keskus. Need on Haapsalu linna algkooli IV klassi õpilased Helena Karjane, Laura Rouhiainen ja Marlene Schwindt, kes õpivad õpetaja Maren Suu klassis.

Fotomeenutus suvisest Ruhnu–päevast

Neljapäeval Rannarootsi muuseumi õuel avatud Arvo Tarmula fotonäitus laseb heita pilgu ühele suvisele päevale Ruhnu saarel.

Võimaluse päeva Ruhnu saarel veeta sai Tarmula mullu suvel, mil saarel tähistati uue kiriku sajandat aastapäeva. „Minu jaoks oli see esimene Ruhnul–käik ja sellepärast vaatasin värske silmaga,” tunnistas ta avamisel. Fotograafi sõnul jättis Ruhnu talle koduse mulje ja ta soovitab kõigil seal saarel ära käia.

Umbes 400 Ruhnul pildistatud kaadrist valis Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm koos kaaslastega näituse tarbeks välja 20.

Karin Rask käis teatrikuul Tarekeses

„Tead, leia iseenda seest see kuri nõid üles!” annab näitleja Karin Rask nõu pisikesele näitlejahakatisele, kui lasteaialapsed mängivad etüüdi nõiast ja haldjast. „Kui sa nüüd ainult oma häält muudad, siis sellest jääb väheks. Meie kõigi sees on natuke head haldjat ja natuke kurja nõida ja selle kurja sa pead õigel ajal üles otsima, et see aitaks sul mängida.”

Ärgem unustagem rahvusvahelist lasteraamatupäeva, tuletab meelde Jaan F. Perlitz.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kas nimi
11 aastat tagasi

… on ikka peamine ? Lasteaed. Teil võib ju ilus nimi olla,aga kui on tarvis sulgeda koole,kauplusi,päästekomandosidi,siis otsustavad teised. Ja nad teevad, mis tahavad. Teilt,lambakari küsimata. Niipalju siis iseseisvusest ….. Ridala valla volikogu oli mõistuse juures ja oskab ise oma asju ajada. Aga ka sinna jõuab uus küüditamine nagu Lihulasse. Ses tParts on võimul koos oma hundikortega …

Naaber
11 aastat tagasi

Jätaks Taebla, või kui just ilmtingimata on vaja muuta, siis paneks nimeks Lääne-Nigula, kriku ja ilmajaama nime järgi, mis asuvad suht keset uut omavalitsust. Kõik muud pakutud nimed tunduvad täiesti sobimatud.
Taebla nimi võiks jääda puht praktilises mõttes, hoiaks 1/2 osas kokku kulutusi ning ametnike ja suure osa inimeste aega seoses aadresside muutumisega.

Maamees
11 aastat tagasi

Sel juhul sobiks hästi Palivere vald, kaunis maakoht ja ettekujutus asukohast olemas. Palivere on pidanud kümned aastad Taebla nimega elama ja polnud häda midagi. Pealegi elanike arvu poolest suurem kui Linnamäe või Risti, kas pole?

......
11 aastat tagasi

õieti öeldud, nii võiks olla

läänlane
11 aastat tagasi

Nõus eelnevaga, liiga pikk ja lohisev ning väga põhjaga ka tegemist pole.
Kuna see keskus nagunii Taebla valla territooriumile jääb, siis mis oleks viga olnud Lääne-Nigulal, ilmateenistuse mõõtepunkt ka seal, kunagi oli ka kihelkond, kirik ka sellenimeline olemas – kohaga tekib mingi seos, inimestel teistest maakondadest ettekujutus asukohast selle põhjal olemas. Samas ei eelistata siis ühtki praegust valla nime.

ise ei ole Oru vallast
11 aastat tagasi

Ühinevate valdade nimeks Põhja-Läänemaa on tõepoolest halb variant. Aadressis vaja kaks korda nimetada Läänemaad. Milleks? Küll ta tekitaks ka paljudele küsimusi: kokku või lahku, sidekriipsuga või ilma, mida suure või väikese algustähega? Üleüldse liiga pikk nimi. Oru on suhteliselt keskel, jäägugi Oru vald.