3

Eesti rootsikeelsed kohanimed on kadumas

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Soome suurimas rootsikeelses ajalehes Hufvudstadsbladet kirjutab Mikael Sjövall kohanimede kasutamisest eri keeltes Rootsi näitel. Üldiselt on levinud põhimõte, et kui kohanimi on keeles juurdunud, siis tuleb kasutada seda, mitte originaalnimekuju. Seda põhimõtete toetab ka Rootsi keelenõukogu, kuid kummalisel kombel ei kehti see osade rootsi keeles kasutatavate Eesti kohanimede puhul.

Nii on uudisteagentuur TT võtnud kasutusele põhimõtte, et Eesti pealinn pole rootsi keeles enam Reval, Tartu Dorpat ja Haapsalu Hapsal. Küll aga kasutatakse saarte puhul endiselt Saaremaa asemel Öseli, Naissaare asemel Nargöt jne.

Sjövalli hinnangul meenutab see 1930. aastate eesti ultranatsionalistide katset juurida kollektiivsest mälust välja rootsikeelsed kohanimed.

„Tagantjärele võib öelda, et Eesti äärmusnatsionalistide püüdlused on korda läinud, seda Stockholmi keelenõukogu heatahtlikul kaasabil,” kirjutas Sjövall.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
kaeramari
kaeramari
no kurat
no kurat

rootsi kunn tuleb mölisema meie kohanimede üle.. lükka tilli oma maal, aga mitte siin.

Heh
Heh

Võinuks ju lingi ka artiklisse panna

wpDiscuz