Regionaalministri nõunik: On loomulik öelda ropendavale inimesele, et see ei ole kena

Madiken

madiken@le.ee

IRLi Läänemaa piirkonna esimehe ja regionaalministri nõuniku Kerli Nilbi vastus Aivar Krooni arvamusloole Lääne Elus.

„Mine pe…!“

Just nii väljendas oma suhtumist IRLi — erakonda, kuhu ta ka ise kuulus — oma Facebooki seinal Aivar Kroon. Mille peale erakonnakaaslane Siim Kiisler saatis talle samas meediumis privaatse sõnumi: „Sinu erakonnakaaslasena leian ma, et IRL piirkonna juhatuse liikmel ei sobi kirjutada avalikult solvavaid (ebaviisakaid) lauseid omaenda erakonna kohta. Loodan, et nõustud minuga ja eemaldad selle väljendi oma FB seinalt.”

Oli jahmatav lugeda laupäevase Lääne Elu esilehte, kus sellest vastusest oli saanud pealkiri „IRLi minister ähvardas erakonnakaaslast.” Veelgi enam — sama lehe teisel küljel räägib Kroon: „Mulle oli väga ootamatu ja ebameeldiv, kui mõni aeg hiljem sain ühelt IRLi kuuluvalt ministrilt sõnumi korraldusega kohe oma erakonda halvustav kommentaar eemaldada. Kas oleme tõesti tagasi jõudnud eelmise vabariigi lõpuaega, mil demokraatia hääbus ja järgmine samm olekski diktatuur?”

Jääb lugeja otsustada, kas tegemist on ministri karmi korralduse, kriitika mahasurumise, diktatuuri kehtestamise või hoopis üleskutsega elementaarsele viisakusele. Jäägu ka see lugejale otsustada, kas esiküljel müüginumbri suurendamiseks tehtud viide, nagu oleks minister või erakond kedagi ähvardanud, on selle mõttevahetuse adekvaatne peegeldus või oleks mõistlik olnud kasvõi korraks haarata toru ja uurida, mida see nn ähvardaja ise asjast arvab.

Sõnal on suur jõud ning demokraatlikus ühiskonnas on sõnavabadus üks meie kõigi põhiõigusi. Sellest hoolimata püüame me kõik avalikult mitte kasutada vulgaarseid või vulgaarsusele viitavaid sõnu. Jah, meil on õigus selliseid väljendeid kasutada, aga isegi kui me ei hooli iseenda piinlikku olukorda panemisest, näitab selline käitumine alavääristavat suhtumist enda ja ümbritsevate vastu.

Võib–olla olen vanamoeline, aga pean täiesti loomulikuks öelda ropendavale inimesele, et see ei ole kena. Ka mina oleks sarnaselt reageerinud. Teeksin nii ka pärast seda, kui meedia on toimunud mõttevahetust võimendanud ja sellele veel intriigi loova vindi peale keeranud.

Mis puutub Krooni poolt viidatud Ridala valla ühinemisotsuse edasilükkamisse, siis ärgem unustagem, et selle otsuse võtsid vastu Ridala volikogu liikmed, kes on rahva poolt valitud. Inimesed, kes teevad oma otsuseid, lähtuvalt oma tõekspidamistest.

Ka minu seisukoht on, et omavalitsuste ühinemine on hädavajalik — eelkõige kohalike elanike heaolu silmas pidades. IRL on seisnud ja seisab jätkuvalt selle eest, et omavalitsused oleksid tugevad ning suutlikud, et seal elavatel inimestel oleks võimalik saada neile seadusega ettenähtud heal tasemel teenuseid. Omavalitsus võib ja saab eksisteerida ainult oma elanike jaoks, mitte vastupidi.

Kui aga nende Ridala inimeste, kes on valitud ligi neli aastat tagasi, tõekspidamised ei peaks vastama enam kohalike elanike tõekspidamistele, siis seda saab iga vallaelanik sügisel väljendada valimiskasti juures. Lootus, et erakonna peakontor annab täpseid suuniseid, kuidas volikogudes hääletada ja karistab kõiki eksijalt karmilt, ei lähe kuidagi kokku Krooni enda poolt viidatud demokraatiaihalusega. Vähemalt IRLis see nii ei käi.

Ja kuigi lähenevate valimiste valguses on arusaadav inimeste soov enda tegemistele iga hinna eest tähelepanu saada, jäägem siiski inimlikeks ja viisakateks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
EI EI
11 aastat tagasi

järgmine faas on talude liitmine . Miks peaks iga pere omaette maja omama,kliima on vilets ,kütet kulub palju .Kütmine põhjustab ju kliimasoojenemist . Kolme naabertalu elanikud oleks paras ühte majja kokku kupatada. Neil maakatel on nagunii liiga suured majad . Tühjaks jäävad majad maha lammutada nagu Tarmo Loodus soovitab. Mõnedel on isegi palkmajad ,need saab kütteks või siis jaanituleks kasutada. Ühepereelamud on juba ammu ajale jalgu jäänud .Kõigi maade naabrimehed ühinege !

elitaarne genotsiid - ei enamat
11 aastat tagasi
Reply to  EI EI

siin on siiski suur vahe kas ühineine toimub sõjaväestatud korra alusel või tahte alusel, mille aluseks on rahva tahe. kui kunagi need kaks poolust tasakaalustasid teineteist siis enam mitte. Meil on aga probleem selles et see rahva tahe on ka manipuleeritav ja sellega nilp, kiisler, laar, tegelevadki siin. appi on võetud isegi ajaloo ümerkirjutamine ja televisioon. eetika piirid on lõhutud käib vennatapusõda. ja siis küsitakse – miks iive on nii kehva.

See ühinemine
11 aastat tagasi

……on hobuse unenägu. Mis võtab vallainimesel otsustusõiguse oma asjade üle. Järgmine ühinemine tuleb riikide vahel- kellelegi lubatakse veel suuremat palka ja müüdavad hinged ongi nõus. Nüüd ma saan aru,miks Eesti Rahva muuseum nii suur peab mõne arvates olema- 50 aasta pärast peaks sinna ära mahtuma ka viimased eestlased. Aga end mõistusega majandanud Ridala vallale soovitaks: võtke laenu ja tehke kasvõi Kiltsi lennuväli vormelirajaks. Saate ka tulevikus mingit tulu ning kui teil on võlad,ei taha keegi enam ühineda….

Arne Veske
11 aastat tagasi

Formaalselt on Kerli Nilbil ju õigus – selliseid väljendeid oma erakonna kohta ei sobi kasutada. Paraku ei räägi ei Nilp ega Kiisler sellest, mis põhjusel ebaviisakas väljend lendu läks. Keskendutakse sõnale, mitte põhjusele. Põhjus ise on ju lihtne – minister räägib suure suuga valdade ühinemisest aga kui äkki segub, et ühinevas vallas on võimul tema erakond ja supp kipub lahjemaks minema, tulevad mängu sellised väljendid nagu “demokraatia”, “valla rahvas ise otsustas”, “rahva poolt valitud”. Nilbi jutt on ladus nagu koolilapse kirjand, paraku täiesti sisutu. Mina isiklikult jälgin allesjäänud nelja valla ühinemisprotsessi suure põnevusega ja hoian ühinejatele pöialt. Paljuski on see… Loe rohkem »

kodanik
11 aastat tagasi
Reply to  Arne Veske

Põhiküsimus on perfektselt sõnastatud – nii lihtne see tegelikult ongi. KAHJUKS!

Morozov ,Pavlik Morozov
11 aastat tagasi

See olin mina ,mitte Matroosov ja tegelikult see ei olnud sott. Ne uvažaješ !

minge pe... aga osad on juba kohal
11 aastat tagasi

Kerli Nilp on nüüd arvamusliidriks hakanud – see on tõsine saavutus ja viskub matroosovina sotile et Kiisler pruunide täppidega pihta ai saaks kui …. tiivikusse lendab. Nüri töö teeb lolliks, seda näeme me alati, kui tööjõule näkku vaatame. Igaüks, kes teeb kaheksa tundi tööd, vaatab neli tundi telekat ja teeb kõigele lisaks veel paar tundi trenni, on inimkonnale, kultuurile ja mõistusele jäädavalt kadunud.

ätt.
11 aastat tagasi

IRL is ajab üks jama teist taga,üks vale suurem kui teine,erakonnas sees podiseb ja keeb,käib äge võitlus piruka ümber – ärge närvitsege see 10% toetust teile jääb ,rohkemat pole teil võimalik saada st. pereliikmete hääled on teie!Kõrvalt vaadates tundub et liigne isamaalisus on nagu õlle pohmakas,kahekümne aastaga pole välja läinud.