Sukles Kiislerile: väga halvas seisus Haapsalu Tagalaht vajab riigi abikätt

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Foto: Lemmi Kann

Urmas Sukles. Foto: Lemmi Kann

Haapsalu linnapea ja Lääne-Eesti Arenduskeskuse nõukogu esimees Urmas Sukles saatis keskkonnaministrile Siim Kiislerile ja riigikogu keskkonnakomisjoni esimehele Rainer Vakrale pöördumise, milles juhitakse tähelepanu Haapsalu Tagalahe väga halvale olukorrale. Kirjas nenditakse, et ilma riigi abita pole võimalik seda probleemi lahendada.

Pöördumises seisab, et Haapsalu lahe rannikuveekogum on valitsuse otsusega kinnitatud Lääne-Eesti vesikonna veemajanduskavas ainus väga halvas seisus rannikuveekogum. Selles märgitakse ühtlasi, et aastaks 2027 peab Haapsalu lahe rannikuveekogum saavutama halva seisundiklassi. Sellest otsusest tulenevalt on eesmärgiks võetud Haapsalu lahe rannikuveekogumi seisundi parandamine, kuid siiani pole midagi ette võetud, et eesmärk tähtajaks täita.

„Sihtasutus Lääne-Eesti Arenduskeskuse nõukogu arutas 15. mail toimunud istungil Haapsalu lahe veepuhtuse probleemi ja leidis, et Haapsalu lahe rannikuvee
seisundi parendamine on Läänemaa elukeskkonna ning arengu- ja turismipotentsiaali seisukohalt väga oluline. Riigipoolne tahe ja abi selle probleemi
lahendamiseks on äärmiselt vajalik arvestades seda, et probleemi on valitsus ka tunnistanud ning sätestanud tähtaja selle likvideerimiseks,” seisab pöördumises.

Sukles ja LEAK soovivad, viidates VMKs kirjeldatud eesmärgile ja tähtajale, Haapsalu lahe rannikuveekogumi seisundi parendamiseks infot, kas ja millised tegevused
on kavandatud Haapsalu lahe rannikuveekogumi seisundi parandamiseks ning millal on planeeritud reaalsete tegevustega alustada.

LEAK näeb ühe võimaliku lahendusena analüüsida varianti avada kanalitega Tagalahest vee liikumine läbi Sutlepa mere ja Vööla mere Hara lahte ja pakub, et keskkonnaministeerium peaks seda kaaluma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
töötu
5 aastat tagasi

Milleks rabeleda? Kliima soojenemisest põhjustatud merevee tõus lahendab probleemi.
Täna on pikka aega püsinud ida tuulte tõttu veetase madal ja pilt trööstitu, kuid see on ajutine nähtus. Oluliselt karmimaks läheb lugu siis, kui mereäärsete villade hinnad veetaseme tõusu tõttu nulli kukuvad.

urmas
5 aastat tagasi

Loodus on Haapsalu Tagalahe saatuse juba ammu ära otsustanud. Mõttetu tõmblemine inimeste poolt, sest looduses arenevad kõik protsessid entroopia kasvu suunas.

hui ven ping
5 aastat tagasi

varsti teeme sinna oma riisipõllud

KÜBE
5 aastat tagasi

Vat sellised uudised ajavadki jooma kohe, neid kaine pea ja terve mõistusega lugeda küll ei saa.

aita
5 aastat tagasi

ei noh, inimesed murravad kõnniteedel jalad ära, noored lahkuvad regioonis, tasuvaid töökohtasid pole, demograafia on katastroof, ametlikud on labiilse närvikavaga ja ebakompetentsed – aga suklesele ja maakonna arenduseksusel on taga lahe seisund tõsiseks probleemiks – DEBIILIKUD.

Aitab jah
5 aastat tagasi
Reply to  aita

kui maailmas väheke ringi vaadata, mõnigi asi saab selgemaks ja lööb pildi klaarimaksu

Aitab jah
5 aastat tagasi
Reply to  Aitab jah

Vabandust, näpukas – … “lööb pildi klaarimaks

anto
5 aastat tagasi

vat see on tase. Linnalehmad tuuakse puhastausseadmete äärest roogu sööma et linna sõnnik kõik otse merre voolaks. lisaks sellele toodab iga lehm päevas 25 kilos sõnnikut ja virtsa.

õige
5 aastat tagasi

Taastage Tagalahe ühendamine Hara lahega ja probleem laheneb.Varsti pole midagi enam päästa.