Haridus- ja teadusministeerium ootab õpilasi sõnadega vigureid tegema

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti juubeliaastal kutsub haridus- ja teadusministeerium õpilasi mõtlema meie kaunile ja rikkale eesti keelele ning sellega pisut vigurdama.

Haridus- ja teadusministeerium kuulutab välja õpilaskonkursi “Sõnavigurid”, milles oodatud kirjutiste teema on vaba, kuid vorm tuleb valida kolme võimaliku hulgast. Valida võib, kas kõik sõnad jutus algavad sama tähega või ei ole seal ühtegi R-tähte või on hoopis hästi palju täpitähti. Konkursitööde esitamise tähtaeg on 10. aprill.

Töid hinnatakse kolmes vanuserühmas (6–10aastased, 11–14aastased, 15–19aastased) ning auhindu antakse igas vanuserühmas parimale ühe-tähe-loole, parimale R-täheta loole ning parimale täpitäherohkeimale loole.

Idee sai alguse sellest, kui lastekirjanik ja ajakirjanik Tiina Kilkson tuli ministeeriumisse mõttega korraldada konkurss ühe-tähe-lugudele. Arutelude tulemusena lisandusid veel kaks vormiideed.

Parimaid valitakse nende tööde hulgast, mis on piiranguid trotsides loogilised ja terviklikud ning kus sõnu on vanuse kohta parasjagu – nooremas vanuserühmas vähemalt 30, keskmises vähemalt 60 ja vanemas vähemalt 90 sõna.

Hindajateks on žüriisse palutud idee algatajana lastekirjanik ja ajakirjanik Tiina Kilkson, keeleinspektsiooni peadirektor ja lastekirjanik Ilmar Tomusk, Eesti kirjanduse seltsi esimees Toomas Liivamägi, Eesti lastekirjanduse teabekeskuse uurija Jaanika Palm, Eesti emakeeleõpetajate seltsi esimees Aime Klandorf, Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudi keeletehnoloogia teadur Kadri Vider, Tartu Ülikooli keeletoimetaja Marika Kullamaa ning ajakirjanik Raimu Hanson.

Töid saab esitada elektroonilise konkursside süsteemi kaudu või paberkandjal: märgusõnaga “Õpilasvõistlus 2013” aadressil haridus- ja teadusministeerium, Munga 18, 50088 Tartu.

Tegemist on õpilasvõistluste sarja “Vaatan ja märkan, imestan ja õpin” 12. konkursiga. Varasemate konkursside kohta saab infot siit.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Gen.
9 aastat tagasi

Et ei tohi olla r-tähti või peab olema palju i-tähti ? Pakun,et ref ühineb IRL- iga ja Ansip saab Isamaaliidu peasekretäriks… Ning ämma asemel rahastab äi….