Homsest saab hakata tulu deklareerima

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Homsest, 15. veebruarist saab hakata elektrooniliselt deklareerima 2012. aasta tulu, samast päevast väljastavad maksu– ja tolliameti teenindusbürood ka eeltäidetud tuludeklaratsioonide väljatrükke.

Kõik tuludeklaratsioonid läbivad esmase automaatse kontrolli. Kontrolli põhjused on 2012. aastal võetud laen või maksuameti ja maksumaksja andmete erinevused. Deklaratsioone kontrollitakse ka juhuvaliku alusel.

Esimesi tulumaksutagastusi hakkab maksuamet tegema 28. veebruarist. Kiiresti, viie tööpäeva jooksul saavad tulumaksu tagasi need, kes esitavad oma tuludeklaratsiooni elektrooniliselt ja kel ei olnud mullu 15. veebruarist tänavu 14. veebruarini maksuvõlga.

Viie tööpäevaga ei saa enammakstud tulumaksu tagasi need, kelle deklaratsioon vajab lisakontrolli.

Et paberil esitatud deklaratsioonide töötlemisega läheb kauem aega, alustatakse nende puhul tagastamist hiljemalt 20. aprillil. Üldine tulumaksu tasumise ja tagastamise tähtaeg on sel aastal 1. juuli.

Sel aastal saab tulust maha arvata koolituskulusid, eluasemelaenu intresse ja annetusi 50% tulust, kuid mitte rohkem kui 1920 eurot deklareerija kohta. Aasta tagasi oli mahaarvamiste piir 3196 eurot, selgitas maksu– ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde.

Piiratud on mahaarvamist vabatahtliku kogumispensioni tulust. Kui varem oli piirang 15% tulust, siis nüüd tuleb arvestada ülempiiriga kuni 6000 eurot aastas.

Kasvava metsa raieõiguse ja raiutud metsamaterjali võõrandamisest saadud tulust saab maha arvata ja kuni kolmele järgnevale maksustamisperioodile edasi kanda metsa majandamisega seotud kulu. Samuti saab saadud kasu maksustamise edasi lükata kuni kolmele järgnevale maksustamisperioodile.

Muudatuste kohta tulu deklareerimisel saab lugeda maksu– ja tolliameti kodulehel asuvast teemaveebist.

Mullu oli tulu deklareerijaid 646 800 ja 94% neist tegi seda elektrooniliselt. Tänavu loodab maksuamet, et e–deklaratsioonide osakaal on 95%.

Tuludeklaratsiooni esitamise viimane päev on 1. aprill.

Telefonilt 1811 saab teavet tuludeklaratsiooni täitmise kohta. Telefonilt 880 0811 saab infot füüsiliste isikute maksustamise kohta. Teavet edastab maksuamet jooksvalt ka oma Facebooki lehel.

TULU DEKLAREERIMINE

• 15.02. Algab deklareerimine e–maksuametis / e–tollis.
• 28.02. Esimesed tagastused.
• 1.04 Deklaratsiooni esitamise viimane päev.
• 20.04. Algab paberil esitatud deklaratsioonide alusel tagastamine.
• 1.07. Tulumaksu tasumise/tagastamise üldine tähtaeg.
• 1.10 Tulumaksu tasumise/tagastamise tähtaeg FIEdel ja neil, kes deklareerisid kasu vara võõrandamisest.

Tulumaksu tagastus 5 tööpäeva jooksul maksumaksjail
– kes esitavad deklaratsiooni elektroonselt ja kelle deklaratsioon ei vaja lisakontrolli;
– kelle 2011. aasta tuludeklaratsioon oli esitatud hiljemalt 2.04.2012 ja kellel ei olnud maksuvõlga 15.02.2012–14.02.2013.

Muudatused
• Üldine mahaarvamiste piirang langes 3196 eurolt 1920 eurole.
• Vabatahtlik kogumispensioni piirang 15%, kuni 6000 eurot
• Kasvava metsa raieõiguse võõrandamisest ja raiutud metsamaterjali võõrandamisest saadud tulust saab maha arvata ja kuni kolmele järgnevale maksustamisperioodile edasi kanda metsa majandamisega seotud kulud. Samuti saab saadud kasu maksustamise edasi lükata kuni kolmele järgnevale maksustamisperioodile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
mõtetelugeja
11 aastat tagasi

Tehtud juba, kell 20.00 tehti kraanid lahti ja sai toimetama hakata!