Lihula uus konstaabel: Politsei ei saa otsida igavlevaile noortele tegevust

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tänane Eesti Päevaleht kirjutab Lihula uuest piirkonnapolitseinikust.

Täna kolmandat päeva ametis oleval konstaabel Erika Moskvinal ei olnud eile veel politseivormigi, kuid võttis Risti konstaablijaoskonna juhi juhendamisel juba inimestelt dokumenditaotlusi vastu.

Moskvina on endine vanglatöötaja, kes on seitse aastat töötanud mitmes kinnipidamisasutuses, sealhulgas Murru vangla vangistusosakonnas. Haapsalus elav Moskvina nägi piirkonnapolitseiniku otsimise kuulutuses võimalust ja kuna sisekaitseakadeemias omandatud haridus võimaldas pärast täienduskursust töötada ka konstaablina, otsustas ta koha vastu võtta.

Politseinik ei hakka pidevalt Lihulas olema, vaid käib seal mõne korra nädalas. Iga Moskvina tööpäev algab Haapsalus nagu teistelgi piirkonnapolitseinikel. Risti konstaablijaoskonna piirkonnavanem Kiur Klippberg selgitab, et Lihula jääb Risti konstaabliteenistuse alasse, mis on sisuliselt terve Läänemaa, kui välja arvata Haapsalu ja selle ümbruse vallad. Koos Klippbergiga on piirkonnapolitseinikke selle maa-ala peale nüüd viis.

Klippberg rõhutab, et piirkonnapolitseiniku töö ei ole selline, mida tegemas on harjutud nägema politseinikke Tallinnas. Piirkonnapolitseiniku töö on loominguline, ilma konkreetse ja kindla ülesandeta; tal tuleb muu hulgas tegeleda õuealal tossutavate veoautode ja sügelevate rusikatega pidutsejatega, ta on koordinaator ja inimeste murede ärakuulaja. Kohalikud helistavad politseiniku mobiilile kas kohaliku baari valjust muusikast või võõrast autost teatamiseks.

Kuna politseinik ei hakka Lihulas iga päev kohal olema, soovib Klippberg seda enam, et ta ei istuks oma kabinetis. Moskvina seda ei kavatsegi. Esialgu tutvub ta kohalike inimestega ja elab ametisse sisse.

Moskvina ei usu, et ainuüksi politsevorm suudab ühes linnas turvatunde tekitada – suur osa on tema arvates ka kogukonnal ja omavalitsusel. Näiteks saab igavlevatele noortele tegevust otsida siiski omavalitsus, mitte politsei.

Nii Kiur Klippberg kui ka Lihula elanikud arvavad, et politseiniku puudumise probleem puhuti meedia poolt ilmaaegu suureks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments