Lipstoki kandidatuur seadis volikogu raske valiku ette

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Homme arutab Haapsalu linnavolikogu, kas Andres Lipstok, esimene iseseisvumisjärgne Lääne maavanem ja kaua aega Haapsalu linnavolikogu juhtinud mees saab linna aukodanikuks. Foto: Arvo Tarmula
Homme arutab Haapsalu linnavolikogu, kas Andres Lipstok, esimene iseseisvumisjärgne Lääne maavanem ja kaua aega Haapsalu linnavolikogu juhtinud mees saab linna aukodanikuks. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavolikogus ei ole üksmeelt, kas praegu on õige aeg valida Andres Lipstok Haapsalu aukodanikuks, sest VEB–fondi audit lubab kahtlustada, et Lipstok ei ole selle ammuse loo asjus tõtt rääkinud.

Volikogu esimees Jaanus Karilaid tunnistas eile, et Lipstoki võimalik seotus VEB–fondist kadunud rahaga tekitab talle küsimusi ja kõhklusi.

Haapsalu volikogu juhatus kaalus võimalust lükata Lipstoki valimine Haapsalu aukodanikuks edasi, aga see ei leidnud poolehoidu.

„Soovitasin [Lipstoki kandidatuuri esitanud Raimond] Lunevil lugeda Toomas Kümmeli artikleid,” ütles Karilaid. „Olen olnud Kümmeliga ise ka ühenduses, et täpsustada tema hinnanguid.”

Et juhatus jättis eelnõu jõusse, on see homme volikogus ja iga volinik käitub südametunnistuse kohaselt, ütles Karilaid.

Karilaiu sõnul peaks eelnõu esitaja suutma volikogus oma ettepanekut kaitsta.

Raimond Lunev ütles, et ei ole aukodaniku teemat Lipstokiga arutanud. Ta soovis, et see oleks Lipstokile meeldiv üllatus ja näitaks, et tema tööd on vääriliselt hinnatud.

„Tõsine Eesti mees, oma tegudes aus ja läbipaistev,” ütles Lunev Lipstoki kohta. Ta ei näe põhjust oma ettepanekut muuta. „Kõigepealt hakatakse süüdistama, teadmata, kas inimene on millegagi üldse hakkama saanud,” lisas Lunev.

„Süda tahaks, aga mõistus tõrgub,” vastas volikogu õiguskomisjoni esimees keskerakondlane Helle Saarsoo küsimusele, kuidas tema volikogus Lipstoki küsimuses hääletab. Kindlat otsust tal eile veel ei olnud: „Mõtlen, loen, kuulan kommentaare.”

Volikogu aseesimees reformierakondlane Kalju Aigro ütles, et temal Lipstoki suhtes kahtlusi ei ole.

„Ma pole kindel, kas volikogu peaks aukodaniku kandidaatide puhul kriminaaljuurdluse korraldama,” ütles Aigro.

Lunevi fraktsioonikaaslane ekslinnapea Ingrid Danilov ei saa töö tõttu volikogusse tulla, kuid tunnistas, et ei tea, kuidas hääletaks.

„Mul on tööalased ja isiklikud suhted veel segamini,” ütles Danilov.

Ka Danilovi meelest võinuks Lipstoki esitamise aastaks edasi lükata. Linnavalitsus on korra seda teinud, kui valimistel Teet Kallasveele alla jäänud Urmas Sukles esitati vapimärgi kandidaadiks. Aasta pärast esitati Sukles uuesti ja kellelgi ei olnud siis kõhklusi.

„Kahtlemata on Lipstokil teeneid, aga foon ei ole praegu sobiv,” ütles Danilov ega uskunud, et Lipstok võiks edasilükkamisest solvuda. „Kahju, kui nüüd tema teened volikogu esimehena tagaplaanile jäävad.”

„Kas linna maine või teeme haiget inimesele,” arutles Karilaid volikogu ees seisva valiku üle ja leidis, et lähtuma peaks ikkagi linna mainest — et see jääks puhtaks.

Karilaiu sõnul peaks aukodaniku otsus olema konsensuslik ega peaks minema poliitiliseks häältelugemiseks.

Lipstok kinnitab, et ei ole teadlikult midagi valesti teinud

Andres Lipstok, kas Teil on midagi lisada VEB–fondi auditile — selgitada, õiendada oma varasemaid väljaütlemisi või ütlemata jätmisi?

Ei taha selgitada, sest asi on pooleli, ei ole õige aeg. Oma jutud olen ära rääkinud ja valeinfo andmist on mulle keeruline ette heita. Ma ei olnud sel ajal Eesti Pangaga seotud.

Toomas Kümmel kirjutab Lääne Elus, et Põhja–Eesti panga ja Ühispanga kaudu olete ikkagi olnud VEB–fondiga seotud.

Olin Põhja–Eesti panga nõukogus, mitte juhatuses. Peale minu oli seal veel palju inimesi. Rääkida saavad ainult need, kes selle protsessi juures olid.

Ma ei oska öelda, mis veel võiks VEB–fondi asjus tegemata olla. Eesti Panga viimane analüüs näitas, et selle raha arvel ei ole keegi kasu saanud ja riik ei ole kahju saanud.

Mida ütlete linnavolikogu neile liikmeile, kes kõhklevad, kas valida Teid aukodanikuks või oodata, kuni asjaolud selginevad?

Saan kindlalt öelda, et ma ei ole teadlikult teinud mitte ühtki sammu, mis on vastuolus minu arusaamade, seaduste ja otsustega. See on 20 aastat vana lugu, nüansse ritta panna on raske, aga ma kinnitan, et ei ole teadlikult midagi valesti teinud.

Kas kavatsete reedel ise volikokku minna, et vajadusel selgitusi anda?

Mind esitati kandidaadiks, ilma et minuga oleks keegi konsulteerinud. Mind ei ole keegi istungile kutsunud.

See ettepanek on mulle suur au. Eks aastate jooksul ole Haapsalu nimel vaeva ka nähtud ja mis mul selle vastu saab olla, kui seda tunnustatakse.

Kümmel ütleb, et kui ta oleks Haapsalu linnavolikogu liige, ootaks ta Teilt vabandamist, nagu tegi Ardo Hansson.

Ardo Hanssoni vabandus oli asjakohane. Kui tuli välja, et Eesti Pank on esitanud valeandmeid, siis president peabki panga nimel vabandama.

Panga ekspresidendina toetan Hanssoni vabandamist.

Kümmel tahaks Teilt veel küsida Teie osalusel 1998 loodud OÜ R–Hoolduse kohta, mis teenis parteile valimisraha arusaamatuist allikaist.

Mina ei oska vastata sellistele spekulatsioonidele. R–Hooldus tegeles partei seisukohtade tutvustamisega ja esinemiste eest laekus raha. Kümmeli kombinatsioone ja arvamusi ei taha ma kommenteerida.

Kordan veel: nii ammuseid nüansse ei saagi mäletada, aga teadlikult ei ole ma regulatsioone rikkunud.

Millega praegu tegelete?

Ma ei tohi aasta aega erialast tööd teha, sest olin ka Euroopa keskpanga nõukogu liige. Seega ei tegele ma praegu aktiivselt millegagi. Puhkan.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
villele
11 aastat tagasi

ei vaata sellist tv-d

eelmisele
11 aastat tagasi
Reply to  villele

Muidugi, sina vaatad ju ainult Reprteri nidendeid!

ville
11 aastat tagasi

Vaadake siis täna 12:25 Tallinna TVst saate Vaba Mõtte Klubi kordust, kus tehakse samuti teatud seltskonnast juttu.

aus mees
11 aastat tagasi

ära valitakse niikuinii ja tore on, saab elu lõuni näägutada

Tim Thaler
11 aastat tagasi

Kuulge , haapsalulaised, terve Eesti nagunii irvitab teie mudamaffia üle ja silmnähtavalt saab tõmmata paralleeli nii setu maffia kui teie maffia vahele. Kõikide Kranichite, Vilosiuste, Hanscmidtide kui muude ……tegevus on silmnähtavalt selge, rahadega manipuleerimine, pankrotistamised, oma jopede kokkuhoid. Mõelge vähe peaga…..

Kuslap
11 aastat tagasi

Huvitav et Lipsok ei mäleta 15 aasta taguseid miljoni tehinguid.Täielik häma.

tohe
11 aastat tagasi

„Tõsine Eesti mees, oma tegudes aus ja läbipaistev,” ütles Lunev Lipstoki kohta.Nagu Lunev isegi,eks ju.Haapsalu inimesed kõik teavad,on ju!

maamees
11 aastat tagasi
Reply to  tohe

isegi teab. Kui Haapsalu linna eliit tahab end korralikult häbistada,siis valib ta Lipstoki homme aukodanikuks.

aus ja läbipaistev
11 aastat tagasi
Reply to  tohe

eriti aus ja läbipaistev oli ta panga presidendina… Uuel mehel kulus vai paar kuud, et asjasse selgust tuua ja vabandada. Miks Lipstok seda ei teinud? Lipstok on üdin petis, mitte aus ja läbipaistev.

abc
11 aastat tagasi

Rahu,ainult rahu,nagu ütles Karlsson katuselt. Mul pole Lipstoki vasu midagi,samuti nagu Suklese. Kuigi viimane tahtis linnale kuuluvat Laine sanatooriumi jõuga omale ärastada eelmise linnapeaks oleku ajal . Oleks Laine nüüd Suklese käes,saaks Lainest praegu jala üle silla Fra Maresse minna….

aukodanik
11 aastat tagasi

au peab olema ikka kandev mõiste, see ei saa olla sõnakõlks.

vene rahale
11 aastat tagasi

Aigro ei näe probleemi, Lunev esitas, Saarevälid hoiavad kogu aeg kätt püsti… Nii need hääled tulevad.

vene raha
11 aastat tagasi

ainult südametunnistuseta isik saaks siin tuimalt käituda ja poolt hääle anda