Lääne-Nigula vald sai kolm uut aukodanikku

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Aukodaniku kandidaatide hulgast kolme välja valimiseks korraldati volikogus salajane hääletamine. Foto: Urmas Lauri
Aukodaniku kandidaatide hulgast kolme välja valimiseks korraldati volikogus salajane hääletamine. Foto: Urmas Lauri

Lääne-Nigula aukodaniku tiitel omistati Saamo Heldemale, Ülo Loorensile ja Vaike Liivile.

Lääne-Nigula volikogu võib aastas omistada aukodaniku aunimetuse kuni kolmele vallaelanikule. Lisaks Heldemale, Loorensile ja Liivile oli volikogule esitatud veel ka Olari Taali ja Juhan Luki kandidatiuur. Selle tõttu korraldati volikogus salajane hääletamine. Iga volikoguliige sai anda hääle kolme kandidaadi poolt. Valimisel osales volikogu 21 liiget.

Aukodaniku aunimetus omistati kolmele enim hääli saanud kandidaadile.

Saamo Heldema nimetati valla aukodanikuks muinsuskaitse- ja koduloovaldkonnas osutatud teenete eest.

Saamo Heldema on Läänemaal asuva Koela talumuuseumi rajaja, tegelenud pikka aega Läänemaa arheloogiamälestiste väljaselgitamise ja korrastamisega, on osalenud arheoloogilistel väljakaevamistel, on hinnatud remondi- ja sepatöö meister, mehaanik ja alati abivalmis inimene. Ta tunneb hästi etnograafilisi esemeid ja vanaaegseid töövõtteid. Ta on kohaliku kihelkonna traditsioonide hoidja ja kogu oma elu osalenud Lääne-Nigula kirikuelus ja töös.

Ülo Loorens nimetati valla aukodanikuks pikaajalise Oru piirkonna elukeskkonna arengu kujundamise eest.

Ülo Loorensi ja tolleaegsete volikogude liikmete targa ja vastutustundliku juhtimisega suudeti luua ja hoida piirkondlikku identiteedi, tehti läbimõeldud ja tulevikku kindlustavaid otsuseid. Üks edulugu oli kooli ümberkujundamine ja uue koolihoone ehitamine olukorras, kus noori maal vähenes ja elu maal ei olnud hinnatud. See oli tulevikku vaatav otsus, mis kindlustas piirkonnale aluspõhja edasiste arengute tarbeks.
Ta on terve elu väärtustanud lisaks oma ametitööle ka igapäevast maatööd kui elustiili ja ühte võimalikku ettevõtlusvormi maal. Ta kasvatas piirkonna ja kogukonna ühistunnet oma isikliku eeskujuga olles korraga mitmes rollis, vastutustundlik vallaametnik, maaelu väärtusi kandev ettevõtja ja hooliv ning innustav pereisa!

Vaike Liiv nimetati valla aukodanikuks elutöö eest Risti piirkonna kultuurielu kujundamisel.

Vaike Liivil on pikaajaline panus Risti ja Piirsalu haridus- ja kultuurielu traditsioonide loomisel, pühendunult ja mõtestatud tegelenud kogu elu kodukoha kultuuripärandi väärtustamisega ja selle tutvustamisega, elu jooksul juhendanud mitmeid tantsuringe, olnud oma isikliku eeskujuga teistele kultuuriinimestele innustajaks ja teenäitajaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments