Uuring: õigeusk on Eestis luterlusest populaarsem

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lääne-Nigula kirik. Foto Aile Nõupuu

Lääne-Nigula kirik. Foto Aile Nõupuu
Avaliku arvamuse uuringust selgus, et kõige kuuremale osale Eesti elanikkonnast on südamelähedasim religioon õigeusk.

Küsimusele, milline loetletud religioonidest on kõige südamelähedasem, vastati järgmiselt: õigeusk 25%, luterlus 24%, maa- ja taarausk 7%, katoliiklus 4%, budism ja baptism 2%.

Rahvuste lõikes oli erinevate usundite toetus järgmine: eestlased: luterlus 33%, maa- ja taarausk 9%, õigeusk 5%, katoliiklus 4%, budism ja babtism 2%; mitte-eestlased: õigeusk 71%, luterlus 5%, katoliiklus 3%, budism 3%, babtism ja hinduism 2%. Maa- ja taarausu toetajaskond on kõige suurem maa-asulates – 11% ja kõrgharidusega inimeste seas – 8%.

Uuringust selgus, et võrreldes eelmise aastaga on kahanenud luterluse pooldajaskond 10%, 2011. aastal oli see 34%, 2012. aastal 24%. Veelgi enam (16%) on aastaga kasvanud nende inimeste arv, kes ei pea südamelähedaseks ühtegi religiooni: 2011. aastal 21% ning 2012. aastal 37%.

Avaliku arvamuse uuringu tellis Hiite Maja SA koostöös Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskusega. Küsitleti 2012. aasta heinakuus omnibuss-uuringu raames Eesti 15-74aasta vanuseid elanikke.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments