Minister rahustas Läänemaa jahimehi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Korralduskavad peavad kõigil Eesti jahimaadel olemas olema hiljemalt 1. märtsiks, aga Läänemaa 15 jahipiirkonnast on vastavalt korraldatud vaid kolm.

Enamik, 12 Läänemaa jahimaa korralduskavad on küll ette valmistatud, kuid pole ministeeriumis edasist menetlust leidnud.

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on kaitsekorralduskavade vastuvõtmine jäänud ootama uut jahiseadust.

“Lõppjärgus on uue jahiseaduse valmimine,” ütles ta. “Praeguses etapis on eelnõu viimasel kooskõlastusel justiitsministeeriumis.”

“Ei ole pidanud ka mina mõistlikuks enne, kui uue seaduse osas on kõigile osapooltele antud kindlus, et mingisuguseid väga selliseid järske muudatusi ei ole, minna edasi teie poolt nimetatud korralduskavadega,” ütles minister.

Ministri sõnul ei muutu uues seaduses jahipiirkondade kasutusõigust ega piire puudutavad osad. “Süsteem, mis tänaseks on juba üsna põhjalikult välja kujunenud, ei vaja minu hinnangul mingisuguseid väga põhimõttelisi kannapöördeid,” ütles ta. “Nendes põhimõttelistes kannapööretes ei ole ka kokkulepet ei maaomanike ega jahimeeste esindajate vahel leitud. Nii et selles osas on plaan jätkata süsteemiga nii, nagu see tänaseks välja kujunenud on.”

Läänemaalt Riigikokku valitud sotsiaaldemokraat Neeme Suur küsis kolmapäeval, mis juhtub nende jahipiirkondadega, mida enne 2013. aasta märtsi ei jõuta ümber korraldada – need 64, mis seni toimivad veel 2001. aasta määruse alusel. “Praegu näib olevat selline seis, et praegu tegutsevad jahiseltsid kaotavad jahiõiguse. Jahipiirkonna moodustamine nii kehtiva kui ka uue eelnõu kohaselt võtab aega. Kas suur hulk Eesti jahimaid jäävad lihtsalt määramata ajaks katmata ja jahiseltsid ilma jahiõiguseta?”

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul ei ole selliseks hirmuks ei ole põhjust. “Piirkonnad, kus on kasutajad olemas ja kus ka piirkonna piirid on paigas, jätkavad tööd nii, nagu nad siiamaani on jätkanud. Keegi ei kaota jahipidamise õigust ja meil ei ole huvi tekitada ka sellist suhteliselt määramatut olukorda, mis tekiks juhul, kui me ütleksime, et me alustame jahipiirkondade moodustamisega nullist peale,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments