SDE: Erakorralised valimised päästaksid Eesti sügavast poliitilisest kriisist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus kutsub riigikogus esindatud erakondi tunnistama, et Eesti on vajunud sügavasse poliitilisse kriisi, millest ainsaks väljapääsuks on erakorraliste valimiste korraldamine.

„Valitsuse pikaajaline soovimatus ja suutmatus suhelda vabakonna ja sotsiaalpartneritega, võimuparteide võimetus tajuda ühiskonna ootust ausama ja avatuma valitsemise järele ning Reformierakonna rahastamisskandaali ajal Eesti inimeste hulgas valdavaks saanud veendumus, et valitsuse ja riigikogu liikmed valetavad teadlikult oma valijatele, on paisanud Eesti poliitika ühte sügavamasse kriisi iseseisvuse taastamise järel,“ seisab täna õhtul vastu võetud SDE juhatuse poliitilises avalduses.

Poolteist aastat pärast riigikogu valimisi oleme jõudnud olukorda, kus valitsuse ja valitseva koalitsiooni jätkamine kahjustab tõsiselt Eesti riigi usaldusväärsust omaenda kodanike silmis, märkis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser. Seetõttu ei ole võimalik langetada õigeid ja vajalikke otsuseid pea üheski riigielu valdkonnas, olgu selleks siis erakondade rahastamise korra muutmine, riigireform, riigiettevõtete juhtimine, hariduse ja tervishoiu rahastamine või kodukulude kiirest kasvust tulenevate sotsiaalsete probleemide lahendamine. Lisaks on neljast erakonnast koosnev riigikogu ja selle enamuse poolt ametisse nimetatud valitsus muutnud Eesti poliitilise juhtimise suletud klanniliseks süsteemiks, ütles Mikser.

Sotsiaaldemokraadid usuvad, et ennetähtaegsed riigikogu valimised sunnivad parlamendierakondi muutuma ausamaks ja avatumaks ning annavad täna riigikogusse mittekuuluvatele poliitilistele jõududele ning kodanikeühendustele võimaluse pakkuda tõsiseid ja sisulisi alternatiive võimulolijate kivinenud seisukohtadele. Sotsiaaldemokraadid on veendunud, et erakorraliste riigikogu valimistega puhastub Eesti riigi juhtimine neist poliitikutest, kes on iseennast ja Eesti riiki valetamise ja ülbitsemisega häbistanud. Samas toovad uued valimised riigikogusse tänasest suurema visioonide ja arvamuste paljususe.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond kutsub parlamendierakondi tegema rasket, kuid riigimehelikku otsust anda valijatele uus võimalus. Erakorraliste parlamendivalimiste korraldamine annab kinnitust, et kord mandaadi saanud rahvaesindajad suudavad tegeleda ka muuga kui oma toolist kinni hoidmisega. Samuti parandab see Eesti demokraatia tublisti räsida saanud mainet oma rahva silmis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
pärnale
11 aastat tagasi

pole sel Luigel enam mingit kulda, erakonnale ju enam ei anneta. Kõigil reformaritel sai korraga kuld otsa, kapid tühjaks ja ämmad vaeseks.

...
11 aastat tagasi

Mis siis viga, kui valimised päästaksid Eestimaa. Kahjuks vene SDE seda küll ei suuda.

pärn
11 aastat tagasi

Luigel kulda küll, sealt saab laenata

mis maksab
11 aastat tagasi

valimised maksavad raudselt vähem kui Juhan Partsi pidevalt kolisev ämber – elektrijaam, tero taskila, RMK jne jne

boikott reformikatele
11 aastat tagasi

see on ainuke lahendus.

koopaorav
11 aastat tagasi

kahtlemata päästaksid, sest hullemaks on raske enam minna. aga seda ümbervalimist ei saa juhtuma sest lambakari vaatab õhtuti serjaale ja tema ei taha poliitikast midagi teada. Need kes veel alles jäävad saab Luige Larry FEB fondi rahadegia ilusti ära osta. nii et riikidel on kalduvus korrumeeruda aga stagneerunud võim korrumeerub täielikult. näe luige larry täna räägib sulle lehes kuidas ta koormate viisi raha läänemaale toob. ilmselt see on ainus poliitika mõõtmise mõõdupuu mis nurka vedelema on jäänud.

SOTSIALIST
11 aastat tagasi

Tahakas ka pirukast osa. Ossinovskil on tainas juba kerkimas.

penskar
11 aastat tagasi

ei ole vahet milline erakond või erakonnad võimul on ja kes on riigikogus. Ei muutu enne midagi,kuni pole antud võimalust üksikkanditaatidele.

...
11 aastat tagasi

SDE nagu ei teaks, mis need erakorralised valimised meile maksma lähevad. On meil ikka nii palju raha raista. Ehk on õüigem korralised valimised ära oodata.