Lääne Elu paberleht 27. oktoobril

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Karin Kuusemaa (pildil) sõnul kasvataks ja valmistaks tema vanemate talu kindlasti praegusest enam mahetooteid, kui oleks soodne võimalus kauba turustamiseks. Praegu on Kuusemaade Tammejuure talu nišiks kanepitooted — kanepitee, kanepiõli ja kanepiseemned. Foto Arvo Tarmula

Vormsi tegi Haapsalule ettepaneku ühineda

Kolmapäeva õhtul pärast regionaalministri haldusreformi arutelu tegi Vormsi vallavanem Haapsalu linnapeale ühinemisettepaneku, mida linnapea lubas kaaluda.

Haapsallu tuleb internetipõhine kohalike talukaupade pood

Läänlane Karin Kuusemaa plaanib uuest aastast avada talupoe Haapsalu O.T.T., mis tooks Läänemaa mahetootjate kauba ilma vahendustegevuseta tarbijatele kätte. Haapsalu O.T.T. ehk Otse Tootjalt Tarbijale hakkab töötama nii: ostja valib kodulehelt soovitud kauba ja esitab internetis või telefonitsi tellimuse. Kaup toimetatakse taluturuletti kokkulepitud ajal Haapsalus, näiteks kord nädalas, piima- ja pagaritoodete toomiseks tihemini. Kaasa on nõus lööma ka Läänemaa mahetootjad.

Ravimimüük on maal võimalik

Loota, et linnades apteekide rajamise piirangu kehtestamine tekitab maa-apteeke, on sama, mis kehtestada Rimile ja Selverile Tallinnas supermarketite avamise ülempiir lootuses, et see soodustab ostukeskuste rajamist näiteks Lihulas. Maale tulevad ravimid müüki ainult siis, kui need lubada toidupoodidesse, leiab kolumnist Arved Breidaks.

Koolirahva ideelaat pakkus rohkem virtuaalset kaupa

Neljapäeval Haapsalu kolledžis peetud õpetajate ideelaat pakkus rohkem virtuaalset kui käegakatsutavat õppevara. Kuue aasta jooksul, mil on ideelaata peetud, on muutunud müüdav, mis kolib üha enam internetti, ütles Tallinna ülikooli Haapsalu kolledži peametoodik Anneli Kasesalu.

Vana kalmistu mahajäetud hauad saavad hoiatustähise

Haapsalu vana kalmistu mahajäetud haudadele paigaldatakse kollased tähised informeerimaks, et haud on kavas kuulutada hooldamata hauaks ja edaspidi matmiseks taas kasutusele võtta.

Lumi tuli maha

Mõnevõrra hiljem kui mujal Eestis – ööl vastu eilset – sadas Läänemaal maha esimene lumi.

Valdade ühinemine annab rahalist kokkuhoidu

Läänemaa omavalitsused saavad liitudes rahalise võidu neljal esimesel aastal, mil kestab ühinemistoetuse mõju, edaspidine kasu on väiksem ja sõltub, kui palju paremini uus omavalitsus tööle hakkab. Sellisele järelduse lubab teha Innopoliselt tellitud uuring, mida tutvustas Kristjan Eljand kolmapäeval Läänemaa omavalitsusjuhtidele.

Intervjuu uue gümnaasiumi direktori Leidi Schmidtiga

Läänemaa ühisgümnaasiumi direktor Leidi Schmidt on ametis olnud vähem kui kuu aega. Tal pole veel oma kabinetti, alluvaid ega koolimajagi, sest viimases käib kõva remont. Kümne kuu pärast peab aga uus kool oma esimest õppeaastat alustama.
Leidi Schmidt andis Lääne Elule intervjuu, kus ta rääkis muuhulgas, miks otsustas kandideerida, õpetajate valimisest, õppekavade ettevalmistamisest, õpilaste koolipääsemisest ja vanemate hirmudest.

Minister püüab omavalitsusi reformiga raputada

Murelik regionaalminister Siim-Valmar Kiisler Haapsalus: olgu haldusreform väikeste või radikaalsete muudatustega, peaasi, et midagi tehakse, et asi liiguks.

Mida on väärt raamat Laari valitsusest?

Möödunud nädalal peeti Eestis Mart Laari esimese valitsuse 20. sünnipäeva. Seks puhuks ilmunud Kalle Muuli raamatut “Isamaa tagatuba. Mart Laari valitsus 1992–1994” arvustab Peeter Olesk.

Mehed köögis Anni ja Nadjaga

Möödunud pühapäeval õppis rühm mehi Haapsalu gümnaasiumi õppeköögis kokk Anni Arro ja kondiiter Nadežda Kaarma juhendusel, kuidas anda lauale kiire ja lihtne “valepitsa”, natuke keerulisem kanamaksapasteet, suur pirukas ehk kulebjaaka ning väga toitev lasanje. Lääne Elu avaldab need retseptid.

Nädala päevik

Rita Koppeli kontrastide nädal – Türgi kuumusest koju Osmussaarde kartulipõllule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karin
11 aastat tagasi

Haapsalu O.T.T. kodulehekülg: http://haapsaluott.weebly.com

Hunnius hauast
11 aastat tagasi

Regionaalpoliitikast ei tea ma mdagi. Mina aru ei saa palju neid OTTe siia läänemaale mahub ? Alles rääkis Pärnpuu Linda et tema hakkab teemaga tegelema. Aga ilmselt on keegi kanepitooteid ületarbinud.

juku
11 aastat tagasi

Huvitav, kas Hunniuse haud on ka hooldamata?

Genaadi
11 aastat tagasi

Vormsi vallavanem tegi Haapsalu linnapeale ühinemisettepaneku….
Kes ees see mees?