Siidisabade kaitseks tuleks suured aknapinnad kaunistada

Madiken

madiken@le.ee

Surnud siidisaba Haapsalu koduaias. Foto: Madiken Kütt
Surnud siidisaba Haapsalu koduaias. Foto: Madiken Kütt

Kaks Lääne Elu lugejat nägid nädalavahetusel oma maja ees huvitavat pilti: tohutu suur siidisabade parv tiirutas kahe puu ja ühe põõsa kohal. Parv kogunes ühele puule, tõusis lendu, kogunes teise puu peale, et siis jälle lendu tõusta, tiirutada ja taas põõsale koguneda. Nii ringiratast, justkui endale kohta leidmata.

Mõned päevad hiljem leidsid samad inimesed enda aiast surnud siidisaba ja lugesid Postimehest, et Eestis on tõepoolest praegu palju siidisabasid hukkunud. Murelikud lugejad pöördusid Lääne Elu poole.

Läänemaa linnuklubi juhi Tarvo Valkeri sõnul on praegu siidisabade läbirände kõrgperiood ja tänavu on neid meie aladele tulnud tõesti palju. Tänu sellele märgatakse rohkem ka hukkunud linde, kuid midagi ebatavalist selles ei ole.

„See on igasügisene nähtus. Probleeme valmistavad suured aknad, kus linnud näevad oma peegeldust ja kuhu nad võivad vastu lennata. Lisaks on marjad põõsastel tihti natuke käärinud ja linnud jäävad kergelt purju,” selgitas Valker.

Kuigi paanikaks ei ole põhjust, soovitab Valker inimestel teha suured aknapinnad lindude läbirände ajaks nähtavamaks. Riputada akna ette kaunistusi või kleepida teibiribasid, et lind näeks – see tee on takistatud.

Siidisabade läbiränne kestab veel paar nädalat, lisas Valker.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments