18. oktoober: 370 on palju

Madiken

madiken@le.ee

Tartu ülikooli geograafia osakonna mobiilpositsioneeringul põhineva uuringu järgi veedab ligi 370 läänlast üle 183 päeva aastast Soomes, seega ilmselt töötab seal. Alla 400 inimese võib tunduda üsna vähe, Lääne maavalitsuse arenguosakonna juhi Merle Mäesalu sõnul üllatavalt vähe.
Nõva vallas on 1. jaanuari seisuga 396 elanikku. Seega käib Läänemaalt Soomes tööl terve vallatäis rahvast. Uuringus on võõrtööjõuks arvatud need, kes veedavad Soomes 183 päeva või rohkem aastast. On inimesi, kes töötavad samuti Soomes, aga vähem kui kuus kuud aastas. Lisanduvad need, kes Soomes olles Eesti mobiilioperaatori kaudu ei helista.
Kui paljusid Läänemaa inimesi siis Soomes tööl käimine puudutab? Tuleb liita kokku 370 inimest, kelle pendelrännet saab mobiiliga tuvastada, need inimesed, kelle pendelrännet ei saa mobiiliga tuvastada, ja need, kes töötavad Soomes vähem kui kuus kuud aastas. Saadud arvule tuleb liita koju jäänud pereliikmed. Nende naiste ja meeste arv, kes abikaasa töö ajal üksikvanema elu peavad elama. Nende laste, kes rohkem või vähem kui 183 päeva aastas igatsevad ja ootavad koju oma ema või isa. Nii ei tundu 370 kuigi positiivne üllatus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments