Linnamäe farmis suri laudatäis nuumsigu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Linnamäe seafarm kuulub Atria Eestile, kelle tooted kannavad kaubamärke Maks ja Moorits, Wõro ja Vastse-Kuuste. Foto: Katrin Pärnpuu

Nädal tagasi lakkas Linnamäe farmis töötamast ühe nuumsigade lauda ventilaator, mille tõttu surid kõik ruumis olnud sead — 172 nuumikut.

„Õnnetute asjaolude kokkulangemise tõttu põles läbi automaat, mis põletas omakorda läbi arvuti, mis kontrollis ventilatsiooni,” ütles Linnamäe farmi omaniku Atria farmid OÜ juht Olle Horm. Õnnetus juhtus 23. ja 24. septembri vahelise öö jooksul.

Hormi sõnul lämbusid sead ventilatsiooni puuduse tõttu ruumi kogunenud ammoniaagi kätte. Läänemaa veterinaarkeskuse loomakaitse peaspetsialisti Tõnu Eriku sõnul oli surma põhjuseks tõenäoliselt kuumarabandus ja lämbumine.

Veterinaar– ja toiduameti loomakaitsebüroo juhataja Tarmo Serva sõnul võis üheks õnnetuse põhjuseks olla ka see, et öövalvur ei jõudnud lauta ringkäigule õigel ajal.

Kas õnnetuse põhjustas kontrollimata töökorraga mehaanika, öövalvuri tegemata töö või mõni muu asjaolu, ei saanud Erik eile Lääne Elule öelda, sest juhtumi uurimine alles käib.

„Seda ei usu, et keegi midagi valesti ei teinud,” sõnas Erik.

„Kui inimene tööd ei teinud, eks loomulikult karistame, mõnda on hoiatusega juba karistatud, aga ega see enam tegu olematuks tee,” ütles Horm.

Surnud nuumsead hävitati, sest toidutööstusele neist enam kasu ei olnud. Eriku sõnul hakkab surnud looma seedeelundites roiskumine esimese kahe surmajärgse tunni jooksul, kui surnukehast pole verd välja lastud.

„Rahalisi numbreid ei ütle, aga kahju mõõdetakse ikkagi kümnetes tuhandetes eurodes,” ütles Horm.

Hormi sõnul on ettevõte teinud kõvasti tööd, et selliseid juhtumeid ei oleks. „Seadmed on suhteliselt nüüdisaegsed, hästi hooldatud ja kontrollitud, ventilaatori mootorid töötavad stabiilselt, aga kaitseautomaat põles maha,” ütles Horm. „Nüüd vaatame oma võimalikud riskid farmide kaupa üle.”

Eriku sõnul ei ole Linnamäe farm talle teadaolevalt varem ühegi probleemiga jõudnud veterinaarametisse. „Mõned aastad tagasi renoveeriti kõik löövid, kus sead on, pandi uued restpõrandad ja ka ventilatsioonisüsteemid,” ütles ta.

Erik ütles, et ei mäleta oma töötamise ajal ühtegi teist sellist juhtumit. Ka Tarmo Serva kinnitas, et juhtum on Eestis ebatavaline — kümne aasta jooksul on sellise hulga farmiloomade hukkumist olnud ehk paaril–kolmel korral.

Linnamäe farm kuulub Atria Farmid OÜle, mis omakorda kuulub Atria Eesti ASile. Olle Hormi sõnul on Linnamäel kokku üle 6000 sea, kellest saab tooraine kõigile Atria Eesti toodetele. Atria Eestile kuuluvad kaubamärgid Maks ja Moorits, Wõro ja Vastse–Kuuste.

Atria Farmid OÜ kasvatab sigu viies farmis, Linnamäe sigala on ainus integreeritud farm, kus kasvatatakse emiseid, kulte, põrsaid ja nuumikuid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
N
11 aastat tagasi

Seda see soodushinnaga hakkliha siis müügil oli.

surm seamoodi
11 aastat tagasi

varsti saame teada, kuidas elektrihinna järsu kallinemise tõttu maksejõuetuks muutunud isendite surm saabub

Groeg
11 aastat tagasi

Mull on ammu see tunne olnud et meie linna peatänava äärsetes kontorites on venilatsiooniga tõsiseid probleeme sest keegi ei vastuta ja seega võib ennast seaks vihastada sest automaatika ei tööta ja elektri hinnad on laes. Isegi öövalvureid on tabanud läbipõlemise sündroom röökimata Õue Emasta ja Kapten Morganist nemad on juba täitsa süsid nii et siga ka ei näksi ja nödrima see kedagi ei pane. Aga nende sigalate sigadest mull küll kahju ei ole isegi siis kui elekter ära on

Georg
11 aastat tagasi

Automaati tabasid õnnetud asjaolud, mille tõttu ta läbi põles. Läbipõlemisest nördinuna pani ta ka arvuti põlema. Öövalvur kartis, et läbipõlenud automaat ka tema põlema paneb, seepärast ei julgenud ta oma kontrollkäiku teha. Arvuti aga oli aga automaadi põletamisest niivõrd nördinud, et jättis ventilatsiooni kontrollimata. Ventilatsioonil puudus aga igasugune vastutustunne ja kontrolli alt väljununa lakkas töötamast.

Aga jah, sigadest kahju ja firmast kah.

wtf
11 aastat tagasi

automaat põletas arvuti? vigased elektripaigaldised teil seal, hrrad, kontrollige üle