Matsalu filmifestival sai hoo sisse

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Pärnu filmifestivali programmijuht Vaiko Edur kinkis Tiit Mesilale "Kihnu kuulikindla". Foto: Arvo Tarmula
Pärnu filmifestivali programmijuht Vaiko Edur kinkis avamisel Tiit Mesilale "Kihnu kuulikindla". Foto: Arvo Tarmula

Kümnes Matsalu loodusfilmide festival algas eile traditsiooniliselt Lihulas ümbruskonna kooliõpilastele mõeldud loodushariduspäevaga.

Filmile “Termiitide salamaailm” eelnes ja järgnes bioloog Urmas Tartese selgitav loeng. Festivali direktori Tiit Mesila sõnul jääb “Termiitide salamaailm” ainukeseks seletusega festivalifilmiks.

“Jututuba on ainult lastele. Filmidest ei pea rääkima, film peab ise rääkima. Kui autor peab filmi seletama, on see halb film,” sõnas Mesila.

Filmi järel said lapsed kunstitöötoas õpetust, kuidas putukaid joonistada; fotograafiatöötoas õpetati ilmutama mustvalgeid fotosid.

Täna kordub riigimetsa majandamise keskuse loodusharidusprogramm filmiga termiitidest ja kahe töötoaga Haapsalus.

Õhtul avati festival pidulikult Jaapani filmiga “Ookeani saladused: Aleuutide ime”.

Režissöör Riho Västrik meenutas, et kui kunagised filmitegijad festivali käima lükkasid, ei teadnud keegi, kui pikaks see kujuneb. “Ennustajate elu pole ka praegu lihtsam, küll aga ajaloolaste,” ütles Västrik.

Tiit Mesila kinkis festivali vapilinnu – sookure – kadakapuust kujud festivali kauaaegseile abilistele ning ütles, et kümnenda festivali parimatele on auhindadeks Piia Saagi uued meened.

“Kured lendavad nüüd lõplikult ära,” sõnas Mesila.

Festivalile on üles antud 256 filmi 43 maailma riigist. Võistlusprogrammi on valitud 29 filmi, mis võistlevad kahes kategoorias: loodus ning inimene ja loodus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments