Haapsalu saab energiasäästlikud tänavavalgustid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks riigi 10 943 000 kasutamata saastekvoodi (AAU) müügi Austria riigile, mille eest saavad seitse Eesti linna uued energiasäästlikud valgustussüsteemid, lisaks viiakse ellu soojustorustiku rekonstrueerimistööd 13. kaugküttepiirkonnas ja rekonstrueeritakse 11 katlamaja.

Tänavavalgustuse programmis osalevad Haapsalu, Kuressaare, Valga, Võru, Jõhvi, Keila ja Paide – Austriaga kokku lepitud tingimuste kohaselt saavad programmis osaleda seitse keskmise suurusega linna, mille elanike arv jääb vahemikku 8000–15 000.

Haapsalus vahetatakse projekti järgi välja kõik valgustid, mis on vanemad kui viis aastat, teatas linna pressiesindaja Tõnu Parbus. Kokku vahetatakse välja 2043 valguspunkti.

Valgustite vahetuse projekti kogumaksumus Haapsalus on 3 miljonit eurot, mille omaosalus on kümme protsenti.

Haapsalu linnapea Urmas Suklese sõnul on uued valgustid väga ökonoomsed ja keskkonnasõbralikud ning nende kasutuselevõtu järel vähenevad oluliselt nii elektri- kui ka hoolduskulud.

Tänavavalgustid peaksid projekti järgi saama vahetatud 2014. aasta lõpuks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juhhaidii
11 aastat tagasi

Tartu Linnavalitsus on kalkuleerinud tänavavalgustuse rekonstrueerimise teemal juba pikemat aega ja leidnud, et see ei tasuvat 30 aastaga ära. Loomulikult, kui ühe LED valgust maksumus on ca 1000 eurot. Absurd on ka arvamine 60% kokkuhoiust, sellist arvamust võib avaldada ainult võhik, kes on elukauge. Ametlikult teatatakse 30%-sest elektrienergia kokkuhoiust. Vaat nii……….

mujal maailmas
11 aastat tagasi

juba ammu kasutusel tänavavalgustuses, parkides ja siseõuedes päikesepatareide peal töötavad valgustid

NoKIA
11 aastat tagasi

Postid aga väävad vanadeks? Oleks päris naljakas, 70-test post ja LED

Vauu
11 aastat tagasi

Järgmisele linnavalitsusele jõudu ja hakkamist projekti realiseerimiseks! Hea juba praegu valimislubadusse sisse kirjutada – teeme odavamalt…..