Lääne Elu paberleht 8. septembril

Madiken

madiken@le.ee

Tallinnas rahvusvahelist naisteoloogide konverentsi pidanud pastorid üle ilma väisasid neljapäeval Haapsalut. Foto: Arvo Tarmula
Tallinnas rahvusvahelist naisteoloogide konverentsi pidanud pastorid üle ilma väisasid neljapäeval Haapsalut. Foto: Arvo Tarmula

Kullamaale tuleb ainulaadne taluturg

Kullamaale kerkib 600 000 eurot maksev Rändaja keskus, mille esimese etapi ehitus algab tuleva aasta aprillis. Rändaja keskus, kus peetakse taluturgu, saab kohvi juua ja tualetis käia, kerkib Tallinna–Virtsu maantee äärde, Kullamaa keskuse teepöörakule, kus asetseb lagunenud kuivati.

Risti juhid peavad ka vastutama

Reformierakonna Risti piirkonna esimees Tõnu Jaanvere vastab riigikogu liikme Neeme Suure arvamusloole Risti valla laenukoormuse kohta.

Kuritegelikud koolide pingeread

Lääne Elu peatoimetaja Tarmo Õuemaa selgitab, miks lõpueksamite tulemuste avaldamine ajalehtedes ei ole kuritegelik, vaid avatud ühiskonna ajakirjanduse põhiprintsiip.

“Lõpueksamitulemustega üritavad ajalehed mõõta just seda, mida need näitavad — kui hästi eri koolide lõpetajad lõpueksamitega hakkama said. Mitte lõpetajate headust,” kirjutab Õuemaa.

Soome keele õpe kogub rahvaülikoolis populaarsust

Kui headel aastatel taheti õppida midagi täiesti uut, siis praegu õpitakse keelt, mida on vaja näiteks tööl — varem Läänemaa täiskasvanud õppurite seas populaarse inglise keele vastu on huvi vähenenud ja soome keele vastu kasvab.

Keskkonnaühendused pöördusid Noarootsi mingifarmi asjus kohtusse

Eesti Keskkonnaühenduste Koda (EKO) kaebas sel nädalal kohtusse keskkonnaameti otsuse, mis lubab Nuckö OÜ-l rajada Noarootsi valda Suur–Nõmmkülla mingifarm.

„Kui kohtust tuleb otsus, et keskkonnaamet tegutses luba välja andes õigesti, siis tuleb kiiremas korras seadust muuta, et sellised juhtumid ei oleks enam võimalikud,” sõnas EKO koordinaatori Silvia Lotman.

„Gunnari fenomen” ehk haapsallaste hea tahe ja tolerantsus

Läänemaa Kunstivara tahab paari aastaga koguda 40 000 eurot, et valada pronksi legendaarse haapsallase Gunnar Ollo (1925–2011) kuju ja panna seisma linnatänavale. Lääne Elu kirjutab, kuidas ja miks sündis ning kasvas niivõrd suureks linnakodanike idee lihtsat linnakodanikku mälestada.

Autod kipuvad Vahtra–Kuuse ristmikul kokku põrkama

„Vast see ja Jaama ristmik ongi kõige hullemad, kus juhtub… mitte üks kord aastas,” sõnas üks Haapsalu taksojuht, kellele „anna teed”-märki eirav autojuht eile hommikul Vahtra–Kuuse ristmikul sisse sõitis.

Mida teha, kui närvid hakkavad närvidele käima

Mis haigusi inimesed praegu põevad? Kuidas puukborrelioosi ära tunda ja mida puugihammustuse korral teha? Mille pärast kõige rohkem arsti juures käiakse? Millal tuleks arsti juurde minna ja millal läheb haigus ise üle? Kas Eesti inimene käib liiga vähe või liiga palju arsti juures? Kui kuskilt valutab, kas peaks siis valuvaigistit võtma või on targem valu lihtsalt ära kannatada? Millised on levinumad müüdid ja eelarvamused? Neile ja teistele küsimustele vastab perearst Andri Meriloo.

Kellele helises esimene koolikell

Lääne Elu avaldab Läänemaa tänavused 1. klasside nimekirjad.

Viie riigi naisteoloogid külastasid Haapsalut

Haapsalus käisid neljapäeval naispastorid Euroopast, Aasiast ja Aafrikast, kes peavad Tallinnas rahvusvahelist naisteoloogide konverentsi.

Nii nagu Eestis, on ka mujal maailmas nais– ja meesteolooge peaaegu ühepalju, aga teoloogiat õppivaid naistudengid on ülikoolides juba ülekaalus. Sellest hoolimata ei jõua kõrgelt haritud, tihtipeale doktorikraadiga naised otsuste tegemise juurde, nad lihtsalt kaovad enne kuhugi ära.

Õppelaen — võtta või jätta? Nõu annab SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments