Tööd alustas elektrituru avanemise infotelefon

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ja Elering avasid elektrituru avanemise infotelefoni, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Numbril 616 0160 saab teavet nii eesti kui ka vene keeles.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Ando Leppimani sõnul on teenustasuta infotelefon täienduseks märtsis avatud elektrituru avanemise riiklikule veebilehele.

“Infotelefoni eesmärk on anda elektrimüüjatest ning võrguettevõtetest sõltumatut teavet 1. jaanuaril 2013 konkurentsile avaneva elektrituru kohta,” ütles Leppiman.

“Infotelefoni vahendusel saavad elektritarbijad nii eesti kui ka vene keeles esmast nõu, mida ja millal nad seoses elektrituru avanemisega tegema peaksid,” lisas asekantsler. “Ühtki elektrimüüjat ja hinnapaketti infotelefon soovitama ei hakka, need valikud peavad tarbijad ise tegema. Keerukamad ja spetsiifilisemad küsimused suunab infotelefon olenevalt sisust vastamiseks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, süsteemihaldur Eleringi, konkurentsiameti või tarbijakaitseameti ekspertidele.”

Elektrituru infotelefon vastab elektritarbijate küsimustele igal tööpäeval kell 8–20. Teenustasuta infotelefonile helistamine on sama minutihinnaga kui kõne tavatelefonivõrku. Põhjalikum teave elektrituru avanemise kohta on eesti ja vene keeles kättesaadav riiklikul veebilehel.

Vastavalt Eesti ühinemislepingule Euroopa Liiduga avaneb 2013. aasta alguses elektriturg täies mahus kõikidele tarbijatele. Igaüks saab valida endale sobiva elektrimüüja ning hinnapaketi. Turu avanemine puudutab vaid kolmandikku elektriarvest – elektrienergia hinda. Kui tarbija elektrimüüjat ei vali, tagab talle elektri piirkonna võrguettevõtja nagu seni.

Elektrituru avanemise järel kasutatakse edasi olemasolevaid elektrivõrke. Seetõttu ei saa ka pärast 1. jaanuari 2013 valida võrguettevõtjat, kes elektrienergia koju või kontorisse toimetab. Kolmandiku elektriarvest moodustava võrguteenuse tasu kooskõlastab ka elektrituru avamise järel konkurentsiamet. Lisaks moodustavad umbes kolmandiku elektriarvest erinevad maksud, mida turu avanemine samuti ei mõjuta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kas
11 aastat tagasi

antakse teada kust saab odavat nööi ja seepi