Muinastulede öö: homme süüdatakse Läänemaal üle 20 märgutule

Madiken

madiken@le.ee

Muinastuled Läänemaal. Kaart: http://muinastuled.ee/lokkekohad
Muinastuled Läänemaal. Kaart: Muinastulede öö

Homme õhtul süüdatakse Läänemere randades märgutuled, mis oli siinsele rahvale tavaks juba muinasajal.

Roosta rannas lubas Tarmo Käosaar surfiakadeemia poolt kaks lõket süüdata — ühe merel ja teise rannal.

Merele läheb lõke vaid vaiksema ilmaga. „Kui meri lainetab ja on tuul, siis merele tuld ei saada. Kui on oht, et lõke läheb merel ümber või ei ole ilma tõttu ilus, siis seda ei süüdata.”  Käosaare sõnul on Roostal varemgi tuli merele saadetud, mõne aasta eest jaanipäeval, kuid nüüd tuleb see veidi teisiti, sest parv on saanud metallaluse.

Lõke rannal tuleb Käosaare sõnul iga ilmaga.

„Suuremat tingeltanglit selle päeva puhul ei tule, on lihtsalt mõnus õhtupoolik,” lisas Käosaar.

Matsalus Keemu sadamas süttiva lõkkega koos süüdatakse ka Matsalu külaseltsi ja naisseltsi valmistatud heinaskulptuurid. „Üle talve need ei seisa ja siseruumidesse neid vedada ei saa,” ütles Matsalu külaseltsi esimees Jaano Martin Ots. Heinaskulptuure on Matsalu rahvas valmistanud juba mitu suve.

Otsa sõnul on tehtud palju pisikesi ja kolm inimesest suuremat skulptuuri. Üks suuremaid skulptuure on rakett, mis on ehitatud nii, et süüdates tõuseb selle raketi osa õhku.

Samuti esinevad Keemu sadamas muusikud Viljandi kultuuriakadeemiast.

Tänahommikuse seisuga oli Muinastulede öö koduleheküljel Läänemaa rannikule registreeritud üle 20 lõkke. Paljude lõkkekohtade kirjelduseks on veebilehel kirjutatud „traditsiooniline” või on lubatud sõpradega lõke süüdata. Puskus ja Holmi rannas süüdatakse tuled sünnipäevapidustuste raames.

Muistsete tulede taaselustamise algatas Turumaa kultuurinõukogu ning 1992. aastal süüdati Soomes ja Eestis esimesed muinaslõkked. Sellest peale süüdatakse tuled iga augusti viimasel laupäeval.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments