Paduvihm uputas haapsallaste aiamaad ja rikkus kartulisaagi

Kylaline

info@le.ee

Paduvihm jättis mitme haapsallase peenrad üleni vee alla. Foto: Margus Maiste
Paduvihm jättis mitme haapsallase peenramaa üleni vee alla. Foto: Margus Maiste

Kolmapäeva varahommikune paduvihm uputas Haapsalu aiapidajate peenraid ja rikkus nende kartulisaagi.

Oma Haapsalu aias kartulit ja sibulat kasvatav ajalooõpetaja Margus Maiste pole oma peenardel taolist suvist suurvett veel 40 aasta jooksul näinud.

“Kartulid ja sibulad jäid täiesti vee alla. Nüüd tuleb päästa, mis päästa annab,” kommenteeris Maiste. Sibulad võttis aiapidaja juba üles, varsti tuleb sama teha ka kartulitega. Taimi aiamaale niiskuse kätte jättes läheks kogu saak hukka.

Suurte vihmade ajal tekivad Maiste sõnul aeda ikka lombid, aga eile ei aidanud vee vastu muu kui kraavide kaevamine.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi sademetekaardilt selgub, et 24 tunni sademete summa 8. augusti hommikul oli kella 9 seisuga Haapsalus 46 mm, järgnesid Pakri ja Vilsandi 27 millimeetriga. Lääne-Nigulas tuli sademeid 17 mm.

Kõige kriitilisem oli olukord Haapsalus kolmapäeva hommikul kella 5 paiku, mil sademeid tuli tunnis 30.7 mm. Kella 4 paikusadas tunnis 12.1 mm, kell 8 hommikul sadas tunni ajaga maha veel 21.2 mm. Mujal Eestis sel ajal taolist laussadu polnud.

Külli Loodla meteoroloogiainstituudi ilmavaatluste osakonnast ütles, et äikesevihm ongi paikne ja taolises sademetehulgas pole midagi tavapäratut. “Äikesevihmaga ongi nii, et sajupiirkonna kõrval võib täiesti kuiv olla,” kommenteeris sünoptik.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments