Tollikontroll hoidis ära üle 4,9 miljoni eurose kahju tekkimise riigile

Kylaline

info@le.ee

Sigaretid märtsis Lasnamäel. Foto: Maksu- ja tolliamet
Sigaretid märtsis Lasnamäel. Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliamet hoidis 2012. aasta esimesel poolaastal tollikontrolli tegevusega ära kokku üle 4,9 miljoni euro suuruse kahju tekkimise riigile.

Tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu sõnul on tollikontrolli üksused esimesel poolaastal pööranud suuremat tähelepanu salasigarettide avastamisele ja kättesaadavuse vähendamisele. „Samuti tugevdasime kütuseveo kontrolli idapiiril ja sisemaal,” lisas Koidu.

Salasigarette avastati esimesel poolaastal üle 5,1 miljoni, salaalkoholi aga üle 2711 liitri (teisendatuna absoluutalkoholiks). Võrreldes varasemaga suurenes bussidega toodud salasigarettide arv, kus bussifirma ei tegelenud regulaarse reisijate veoga.

Esimesel poolaastal kontrolliti 130 kütusekäitlejat (sealhulgas tanklaid) ja peeti kinni 46 227 liitrit kütust. Juuni lõpus alustas maksu- ja tolliamet piiripunktides erasõidukite kütusepaakides toodava aktsiisivaba kütuse tugevdatud kontrolli. Selleks fikseeritakse sõiduki sihtkoht ja kütuse kogus, mis on seaduse lubatud ulatuses maksuvaba, ülejäänud kütus maksustatakse. Üleliigse kütuse eest on sõidukijuhid deklareerinud 18. juunist kuni 29. juulini impordimakse 1405 deklaratsiooni alusel kokku ligi 40 000 eurot.

Aasta esimese kuue kuuga pidasid tollitöötajad kinni 32,2 kg narkootilisi aineid ja avastasid 27 074 ühikut intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa. Ohustatud liikidega (loodusliku loomastiku ja taimestiku ohustatud liikidega rahvusvahelise kauplemise konventsioon CITES) seotud juhtumeid avastati esimesel poolaastal ühel korral, kui jaanuaris peeti Tallinnas tolliterminalis kinni 79 püütoninahka.

Suuremad juhtumid:
Veebruaris leidsid tollitöötajad Tallinnas kontrolli käigus sõidukist ja sõiduki juhi poolt renditud garaažiboksist 439 800 sigaretti. Sigarettidel olid Valgevene ja Venemaa maksumärgid. Lisaks leiti 25 kanistrit umbes 600 liitri alkoholilõhnalise vedelikuga.

Tallinna keskturu boksist ja boksi omanikule kuuluvast sõidukist avastati veebruaris 229 400 Venemaa maksumärkidega ja maksumärgistamata sigaretti.

Info kontrollimisel leidsid tolliametnikud märtsis Lasnamäe garaažiboksist 118 000 Valgevene ja Venemaa maksumärkidega sigaretti.

Aprilli lõpus pidasid tollitöötajad rutiinse patrullimise käigus Tallinnas Odra tänaval kinni sõiduki, millest avastati 70 000 Venemaa maksumärkidega sigaretti.

Suurima kahjuga salaalkoholi juhtum toimus mais Pärnu maakonnas, kus kontrollitud kaubikust leiti 1000 liitrit piiritust.

Juuni alguses toimus Maksu- ja Tolliameti reid Lasnamäe turule. Reidi käigus otsiti läbi kolme salakaupa müüva inimese elukohad, kust kokku avastati ligi 160 000 salasigaretti ja 29 liitrit salaalkoholi.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments