Lääne Elu paberleht 9. juunil

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kutsehariduskeskuse direktor Ingrid Danilov. Foto: Arvo Tarmula

Õhus on uue kooli asutamine

Neljapäeval Asuküla koolimajja Waldorfi kooli arutelule kogunenud lapsevanemaist ja õpetajast hakkab moodustuma initsiatiivgrupp, kelle eesmärk on luua kohapeale alternatiivkool. Järgmiseks minnakse vaatama, kuidas üks selline kool töötab. Loodud on ka meililist, ütles lähikonnas elav kolme koolieas lapse ema Kaia Kullamaa. Waldorfi koolist huvitatuid on praegu kümmekond ja sellest kogukonna initsiatiivil loodava kooli tekkeks piisab.

Elektriauto — natuke põnev ja natuke hirmutav

Neljapäeval tuli Läänemaale korraga kaheksa elektriautot, neist viis sõitis Haapsalu raudteejaama juurest parklast edasi Hiiumaale. Läänlastest said uue auto Risti, Vormsi ja Noarootsi vald.

Pärast väikest koolitust istusid naised, valdade sotsiaaltöötajad autorooli, et uue autoga koju sõita. Ise võivad nad vaid rehvi parandada ja pirni vahetada. Varuratast autol ei ole, sest esi– ja tagarehvid on erisuguse laiusega. Rehvi parandamiseks on vaht ja kompressor. Talverehve aga alles hakatakse juulis–augustis tootma.

Omavalitsused said kohtuvõidu prügifirmade üle

Läänemaa omavalitsused võitsid prügihanke kohtuvaidluse Ragn–Sellsi ja Veolia vastu.
Tallinna ringkonnakohus otsustas, et Pullapää jäätmejaama töö arvestamine maakonna korraldatud prügiveokonkursi ühe osana on põhjendatud.

Kutsehariduskeskus pidas 25. sünnipäeva

Eile tähistas Haapsalu kutsehariduskeskus 25. sünnipäeva kutsehariduse tuleviku üle arutleva konverentsi ja parimate õpetajate tunnustamisega. Haridusministeeriumi kutseõppe osakonna juht Andres Pung ütles, et Eestis valitsev massikõrgharidus tuleks asendada massikutseharidusega.

Nõva vald müüb maid ja kortereid

Nõva vald müüb enampakkumisel  üheksat elamumaa tükki, üht endise laudahoonega tootmismaa kinnistut ja kaht korterit, millest loodab saada üle 117 000 euro tulu.
Vallavanem Aldo Tamme sõnul ei ole nii suurt hulka valla vara Nõval tema teada varem müüdud.

Unenäost sündinud SEE

Päevi näinud endises Vikero majas, mis õhkab vanade aegade järele, on kümme aastat teatrit tehtud. Laupäeval peab SEE piknikku ja tähistab koos sõpradega oma esimest ümmargust sünnipäeva.

Igal ajal valmis appi minema

Eesti päästemeeskond pidas eelmisel nädalal Kiltsi lennuvälja lagunenud hoonete vahel öist varinguõppust. Missioonile minnes peab päästemeeskond peale telkidele ja tehnilise varustuse tagama ka oma rühma liikmete toitlustuse. Õnnetuspaika saabunud abilised peavad vähemalt esialgu ainult omal jõul hakkama saama, mitte tekitama abivajajale lisakoormust.

Päästemeeskond peab olema valmis reageerima rahvusvahelistele hädaolukordadele ja vajadusel toetama hädaolukordade lahendamist Eestis. Päästemeeskonnas on viis rühma: otsingu– ja päästerühm, meditsiinirühm, keemiarühm, toetusrühm ja ekspretide grupp.
Kurb lõpupidu Tuudi koolis

Tuudi algkoolis oli kurb kooliaasta lõpupidu, sest sügisest kooli enam ei avata. Kohal oli peale lapsevanemate veel palju vilistlasi ja külarahvast, väike koolisaal oli rahvast tulvil. Lihula vallavolikogu otsusega uuest õppeaastast Tuudi algkoolis enam haridust ei jagata, kuid aktusel ei viibinud ühtegi Lihula vallavalitsuse–volikogu esindajat.

Jaan Perlitz kirjutab

Jaan Perlitz tutvustab seekord Armfeldti suguvõsa mehi, kelle elu käis üles ja alla, kuningakojast vangikongi. Selle nime kandmisel võis 18. sajandi Rootsis ja Soomes olla nii häid kui ka halbu külgi.

Vabakutselise kirjaniku töörohke nädal

Nädalapäevikut pidas seekord kirjanik Aidi Vallik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Silde
11 aastat tagasi

Veini sai rämedalt sisse valatud. Homme peavalu garanteeritud.
Aitah Urmas!

Bart
11 aastat tagasi

Kas Danilov jälle korraldab midagi.Seda inimest küll ei tohi raha ligi lasta.Haapsalu raha valas ta Prommenaadile koleda betooni näol.Nüüd me siis maksame selle eest.

eelnevaga nõus - jäle silmakirjalikkus
11 aastat tagasi

Gooide töönduse hukkumiseks võtame appi meie poolt nende seas edendatud suure toredustarviduse, mis kõik ära neelab. Tõstame töötasu, mis aga töölisele ei too mingit kasu, sest ühtlasi tõstame esimese järgu tarbeainete hindu põllumajanduse ja karjakasvatuse languse ettekäändel. Peale selle me õõnestame kunstlikult ja sügavalt toodanguallikate aluseid, harjutades töölisi joomisele ja anarhismile ja soodustades kõigi gooide haritud kihtide maalt lahkumist. Et olukorra tõeline tagamõte ei paistaks gooidele enneaegu silma, me katame teda näilise püüdega aidata töölisteklassi ja läbi viia suuri majanduslikke printsiipe, mida propageeritakse agaralt meie ökonoomiliste teooriatena. Majandusteadused on juutide õpetuse peaaine. Meid ümbritseb terve plejaad pankureid, tööstureid, kapitaliste, ja… Loe rohkem »

kokkuvõttev tõlge tavalugejale
11 aastat tagasi

Samal ajal kui Tuudi kooli suletakse peab asuküla rahvas koolide sulgemise kiuste oma kooli moodustamist. Nii muudetakse ühiskonna hariduse küsimus osavalt isikliku hariduse küsimuseks. Samal ajal teeb Daniilov avastuse et kutseharidus tuleb alles siduma hakata majanduse arenguga. See tähendab et sellega pole seni maani tegeleda suudetud. Seda et põllumeeste kannatus on euroopa liidu ebavõrde kohtlemise pärast kõrini ei märka keegi, karju palju tahad, sest piima ja leiba saab poest ja kutseharidus ei tea kohalikust majandusest mindagi. Valitsus proovib aga enda sellesuunalisi tegematajätmise elektriautode sisseostmisega varjata. Ilmselt on see üks väheseid asju mida kandikul enda rahvale veel pakkuda. SEE teatri unenäod,… Loe rohkem »

ridala
11 aastat tagasi

vallavaenlane saavutaski asuküla kooli sulgemise põhjendusega ,et raha vähe, nüüd raha laialt, liisis omale ametiautoks uhke musta Peugot 508 et saaks pööblile oma üleolekut näidata