Toit läks natuke odavamaks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee


Maikuus 2012 oli põhitoiduainete ostukorvi hind 67 eurot ja 67 senti inimese kohta, mis on 0,1% rohkem kui aprillis ja 6% rohkem kui septembris 2011.

Rahaliselt oli põhitoiduainete hinnatõus aprilliga võrreldes 7 senti ja septembriga 3 eurot ja 61 senti, selgub uuringufirma TNS Emor igakuisest põhiliste toiduainete hinnavõrdluse maikuu uuringust.

Ostukorvi teraviljatoodetest kallines kuuga sai (3,8%). Lihatoodetest kallinesid kodune hakkliha (4,8%) ja kondita sealiha (5,9%). M-suurusega kodumaiste munade hind tõusis mais 3,3%. Suhkru hind liikus kuuga ülesse 4,1%. Odavnenud on köögiviljatoodete hinnad.

Ent broilerikilo oli mais aprillist keskmiselt 1,8% odavam ja kondita veiseliha 1,6% odavam. Värske lõhe odavnes ühe kuuga koguni 12,3% ja selle keskmine kilohind oli 5 eurot 73 senti.

TNS Emori põhitoiduainete ostukorvi kuulub üle 50 nimetuse toiduaineid piima-, liha-, teravilja-, kalatoodete ning puu- ja köögiviljade kategooriast, lisaks kanamunad ja suhkur.

Toidukorvi koostamisel on lähtutud põhimõttest, et seal oleks esindatud põhilised tooterühmad sellise osakaaluga nagu need on tarbimises.

Toiduainete jaehinnad kogutakse 10 korda aastas 26 kauplusest Eesti suuremates linnades ja kaks korda aastas (mais ja novembris) 45 kauplusest üle Eesti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments