Vormsi karu käis mesitaru kallal

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: erakogu
Foto: erakogu

Vormsi saarel Rumpo küla lähedal mesitarusid kontrollima läinud mees avastas, et keegi on taru ümber lükanud ja kärjeraamid välja võtnud, teatas Vormsi vallavanem Urmas Pau.

Kohalik mees Ants märkas mesitarude juurde minnes, et tarust on enne teda matti võetud. Lähemal uurimisel selgus, et kärjed on umbes 30 meetrit eemale põõsastesse veetud ja seal tühjaks söödud. Jälgede, tegutsemise mustri ja kärjeraamidele jäetud hambajälgede järgi võib süüdlaseks pidada saarele sattunud karu.

Küsimusele, kas marjul käimine on sel suvel Vormsis ikka ohutu, vastas keskkonnateabe keskuse ulukiseireosakonna juhataja Peep Männil, et metsaminekut peljata ei ole tarvis. “Karu kardab inimest,” sõnas Männil, lisades, et siiani on karu ja inimese füüsilised kokkupuuted olnud peamiselt seotud jahiolukordades haavatud karudega või siis oma poegi kaitsva emakaruga. “Kui metsas karuga kokku saad ning karul sinu olemasolust veel aimu ei ole (ei ole lõhna tundnud), võib kas karu tegevust jälgima jääda või siis endast märku anda, näiteks inimhäält tehes (mitte karjuda!) – siis karu lahkub,” soovitas asjatundja.

Männil lisas, et, karu on kaval ja tark loom, kes on küll uudishimulik, aga samas väga ettevaatlik. “Kui karu on sind enne märganud, siis sa tõenäoliselt karu ei näegi, kuna ta on juba ise eemale läinud,” ütles ta.

Urmas Pau sõnul on saareelanikud väga elevil. “Vormsi peaks olema karule küll ajutine peatuspaik, kuid tundub, et mesikäpp tunneb ennast meil siin hästi ega kiirusta kusagile,” sõnas Pau.

Esimesed märgid Vormsi sattunud karust leiti saarelt 9. mail, kui Suuremõisa kandis kalale läinud kohalik avastas värsked karujäljed. Jälje suuruse põhjal oletasid jahimehed, et tegemist on noore karuga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments