Haapsalu publik laulis Kaljuste juhtimisel Kreeki

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Fotod: Arvo Tarmula

“Haapsalu on imede linn,” ütles linnapea Urmas Sukles täna Kreegi päevade lõpetuseks. “Kui ma õhtul oma lastega Skype’is räägin ja nad küsivad, mida täna tegin, ütlen, et laulsin maailmakuulsa dirigendi juhatusel ja Eesti parima orkestri saatel Cyrillus Kreeki.”

Kreegi päevade teisel kontserdil “Vennad Kreegid ja pasunad” Haapsalu kultuurikeskuses esitas Eesti Kaitseväe orkester Peeter Saani taktikepi all Cyrillus Kreegi teoseid, millest “Süiti nr 1” polnud tõenäoliselt varem keegi esitanud. Saan, kelle eriline huvi ongi just eesti autorite vanem originaallooming puhkpilliorkestritele, oli leidnud Kreegi pärast sõda kirjutatud süidi käsikirja. Noodis oli dirigendi sõnul nii palju vigu, et pole võimalik, et keegi on selle järgi varem mänginud.

Eesti Raadio salvestatud kontserdil tutvustati traditsioonide kohaselt ka üht uudisteost – Tõnu ja Tõnis Kõrvitsa orkestreeritud ja Veljo Tormise seatud ingerisoome ballaadi “Laevas lauldakse”. Kontserdi lõpetas Kreegi kaanoni “Saarlase laul” Peeter Saani orkestriseade esmaettekanne Haapsalu kooride, publiku ja orkestri osavõtul ja Tõnu Kaljuste dirigeerimisel.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments