Lääne Elu paberleht 26. aprillil

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

16-kordne Eesti meister Arno Uutma ja 11-kordne meister Arvo Rist. Foto: Arvo Tarmula
16-kordne Eesti meister Arno Uutma ja 11-kordne meister Arvo Rist. Foto: Arvo Tarmula

• Nädalapäevad tagasi algas Haapsalu taastusravihaiglas suur ümberehitamine, mis kestab selle aasta lõpuni ja läheb kokku maksma ligi kolm miljonit eurot. Rööbiti on töös kaks erineva rahastusega ehitust. Riigi Kinnisvara kaudu käib maja soojustamine, fassaadi, ventilatsiooni– ja küttesüsteemi uuendamine ning päikesepatareide paigaldamine. Välja vahetatakse aknad ja katus. Taastusravihaigla ise aga ehitab Sadama tänava äärsele korpusele peale lisakorruse, mis annab juurde 500 m² kasulikku pinda. Üks osa uuest korrusest läheb haigla ravitingimuste parandamiseks, teise osa hõivab tervisedenduse ja rehabilitatsiooni kompetentsikeskuse taastusravi labor.

• Haapsalu õudus– ja fantaasiafilmide festivali korraldajad vahetasid välja avafilmi — „Jackpoti” asemel saab Eesti esilinastuse Soome kõmuline natsiparoodia „Iron Sky”. Timo Vuorensola musta huumorit täis ulmekomöödia võitis hiljuti mainekal Brüsseli fantaasiafilmide festivalil Hõbedase Meliés’i ja publiku lemmikfilmi auhinna. Kõik seansid on välja müüdud peaaegu igas riigis, kus film on linastunud.
Kultuurikeskuses algab filmi ainuseanss reedel kell 19.30.

• Eesti keele ja kirjanduse õpetamise probleemid on hoopis mujal, leiab Lihula gümnaasiumi emakeeleõpetaja Valli Ost, arutledes kriitika üle, mis on tabanud eesti keele riigieksami uuele vormile üleminekut.

• Sel nädalal pälvis Aafrika rannas jalutajate pilku viigerhülge poeg. Teisipäeval kutsusid linnakodanikud randa päästeteenistuse töötajad, kes veeretasid looma vette. Pealtnägijate sõnul oli hüljes aga mõne aja pärast liival tagasi.

Hülgeuurija Ivar Jüssi kinnitas, et loivalise vetteaitamisel pole mõtet. Ta soovitas päästeteenistusele, et parem viia hülgepoeg inimeste silma alt ära, kuskile kaugemale randa. Jüssi sõnas, et noorloomadel ei ole veel välja kujunenud hirmu inimeste suhtes ja seepärast nad vahel asulaisse juhtuvadki. Talve lõpus poegiva viigerhülge ema on pojad juba maha jätnud ja nad peavadki ise hakkama saama.

• Haapsalu kriminaalteenistust juhtiv Ahti Olesk asub 1. juunist tööle siseministeeriumi nõunikuna. Olesk hakkab tööle korrakaitse ja kriminaalpoliitika osakonnas, mis tegeleb riikliku korrakaitsepoliitika väljatöötamise ja selle elluviimise korraldamisega.

• Läänemaa mees Raul Tammet on end Eesti telefilmiklassikasse kirjutanud teostega nagu „Tartu Maraton” ja „Küljetuul”. Vähem tuntakse teda ulmeliste lühifilmide loojana. Just neid näeb Haapsalu õudusfilmifestivalil.

Tööpealkirja „Tulnukas” all valminud „Pulmapilt” on Kromanovi „Hukkunud Alpinisti hotelli” kõrval vist ainus Eesti tõsiseltvõetav tulnukafilm.

• Eesti meistrivõistlused 64 ruudu kabes peeti sel aastal Haapsalus. Turniir oli Haapsalus teist korda, esimene peeti aastal 1969. Nüüdne turniir oli tunnustus kohaliku kabeklubi viimaste aastate aktiivsele tegutsemisele.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments