Narkohaarang tabas 12 noort

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kontroll kutsehariduskeskuse õpilaskodudes on tugev, kuid narkojoovet ei saa politsei abita tuvastada. Foto: Arvo Tarmula
Kontroll kutsehariduskeskuse õpilaskodudes on tugev, kuid narkojoovet ei saa politsei abita tuvastada. Foto: Arvo Tarmula

Politsei tuvastas Haapsalu kutsehariduskeskuses kahepäevasel reidil 12 õpilasel kanepi või amfetamiini tarvitamise jäljed.

Haarang oli esmaspäeva õhtul õpilaskodus ning teisipäeval õppehoonetes ja klassiruumides. Koerad ja politseinikud selekteerisid 23 õpilast, kes viidi jaoskonda. Uriini kiiranalüüsi põhjal tuvastati neist 12–l narkootikumi tarvitamise tunnused.

Enamik oli suitsetanud kanepit, paar õpilast tarvitanud amfetamiini, ütles Haapsalu politseijaoskonna juht Margus Kaldma

„Alguses ei tahtnud nad tunnistada, et on midagi tarbinud, aga vestluse jooksul meenus ikka enamikule, et mingi aeg tagasi kuskil peol midagi suitsetati,” ütles Kaldma. Analüüsi positiivse tulemuse võib anda ka kuu aega tagasi tarvitatud kanep. Üks vahelejäänu oli alaealine. Narkootikume politsei ei leidnud.

Läänemaal enneolematu

Kaldma rääkis, et sellesarnaseid reide on politsei korraldanud ka teistes Läänemaa koolides. Mullu kontrolliti Haapsalu gümnaasiumi ja Haapsalu Wiedemanni gümnaasiumi. Üle paari patustanud õpilase pole aga varem tuvastatud.

„Meile endile oli nii suur tarvitajate arv šokeeriv, ei osanud reageeridagi,” ütles Kaldma.

Möödunud aastal tabati Läänemaal kokku 34 uimastitarvitajat, Airport Jamiga seotud rikkumisteta vaid 11. Põhjuseks pakkus Kaldma asjaolude kokkulangevust: kutsehariduskeskuses õpivad suures osas äsja täisealiseks saanud ja kodust eemal elavad noored, reidi ajaks valiti palgapäeva järgne periood, äsja oli lõppenud nädalavahetus.

„Tahaks loota, et igapäevast tarbimist ikka ei toimu,” lisas politseijuht.

Kooli kontrollist ei piisa

Ettepaneku korraldada koolis narkoreid esitas politseile kutsehariduskeskus ise. „Viimasel ajal hakkasime saama õpilastelt endilt vihjeid, et on ka neid, kes peavad kanepisuitsetamist üsna süütuks tegevuseks. Otsustasime kontrollida,” ütles kooli direktor Ingrid Danilov. „Parem on selgust saada ja tegutsema hakata, kui pea liiva alla peita ning arvata, et meie koolis narkoprobleemi ei esine.”

Danilov ei leidnud, et värske reidi tulemus teeks just kutsehariduskeskusest teistest koolidest suurema patupesa. Pigem on kontroll koolis tugev ja otsus politsei kohapeale kutsuda vastutustundlik.

Ka Kaldma sõnul on kool teinud omalt poolt kõik, et uimastite tarbimist ennetada ja vähendada.

Kutsekooli õpilaskodu juhataja Küllike Hüdsi sõnul korraldatakse ühiselamutes pistelist kontrolli, koridorides on valvekaamerad ja keelatud on alkoholi tarbida ka elanikel. „Pidutsemist näha ei ole, küllap tehakse seda vaikselt, väljaspool maja,” sõnas ta. „Ma annan endale aru, et sellise probleemi avalikuks tulek annab mõneks ajaks löögi ka kooli mainele. Ilmselt on see ka põhjus, miks politseireidid koolides leiavad aset üsna harva,” ütles Danilov.

Range karistus ootab

Politsei on õpilaste asjus alustanud väärteomenetlused. Positiivsed uriiniproovid saadetakse ekspertiisi. Kui ekspertiis esmase analüüsi tulemuse ümber lükkab, lõpetatakse väärteomenetlus. Kui tulemus aga kinnitatakse, ootab õpilast trahv kuni 800 eurot või kuni 30 päeva aresti.

Vahelejäänute nimesid politsei koolile avaldanud ei ole. „Karistada saavad nad politsei poolt ja ma loodan, et see on range ning jääb neile meelde. Sellest, kas need õpilased saavad jätkata oma õpinguid koolis, on veel vara rääkida,” ütles Danilov.

Politsei ja kooli meeskonnad saavad mai alguses kokku, et arutada, kuidas tõhustada narkootikumide asjus kontrolli ja ennetustööd. „Kindlasti ei jää ka see reid viimaseks,” lisas Danilov.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
12 aastat tagasi

Kulla kont,mine tantsi tagumik trimmi ja ära asjatult sõima.Minu lapsed ei ela Haapsalus,et sa teaks.

kant
12 aastat tagasi

kõigile lõuga ja põlema – mida riik nõuab seda tuleb teha, kurat võtaks. pragune eesmärk on teha reklaami daniilovi olgale. nüüd sai meie kutsehariduskeskusest narkolabor. see kõik on kindlama länemaa tuleviku nimel. kui nüüd edaspidi neti lahti lööb teab iga noor inimene milleks siia tulla.

Kont.
12 aastat tagasi

Mida sa mölised, kasvatagu enda lapsi korralikult, siis pole neid käpuliolevaid tatikaid ka seal kaupsi ees.

Koll
12 aastat tagasi
Reply to  Kont.

hahahaaaa nagu näha oled Sina üks neist “hästi kasvatatutest!!! ;DDDDDDD

Tont.
12 aastat tagasi

See oli rohkem kampaania värk. Kui politsenikud ei julge isegi eravärvides autodega patrullida,mis siis veel pidevast kontrollist rääkida.Igal nädalavahetusel lakuvad kümned alaealised avalikult Aafrica ees parklas öö läbi end käpuli. Korra käib sealt läbi spetsiaalselt kirjuks värvitud patrullauto-et näete,me ikka kontrollime midagi. Just nagu Nu, pogodi filmis…..

Koll
12 aastat tagasi
Reply to  Tont.

vastab tõele, alakad lakuvad ja teevad kõike muud avalikult ja kedagi ei huvita!!! 🙁