Läänemaalt osaleb PISA uuringus viis kooli

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Järgmisest nädalast kuu lõpuni sooritavad Läänemaa viie kooli lapsed PISA testi, mille järgi koos teiste paikadega kujuneb lõpuks pilt kogu Eesti hariduse tulemuslikkusest.

Esimene test tehakse maakonnas teisipäeval, 17. aprillil, viimane 25. aprillil, rääkis Lääne maavalitsuse haridus– ja sotsiaalosakonna juhataja asetäitja Anneli Vaarpuu, üks testi korraldajaid.

PISA valimisse kuuluvad tänavu Haapsalu gümnaasium, Wiedemanni ja Taebla gümnaasium, Oru ja Martna kool.

Igast koolist osaleb 43 õpilast, väiksemaist, kus nii palju selleealisi lapsi pole, osalevad kõik, kes on sündinud 1996.

Tänavuse PISA uuringu hindamisvaldkond on matemaatika. „Mitte ainult arvutamisoskus, vaid ka matemaatiline lugemisoskus, tekstist arusaamine,” ütles Vaarpuu.

Samuti vastavad õpilased taustauuringu küsimustele kodu ja kooli kohta.

Tänavust testi eristab varasemaist see, et 18 last iga kooli valimist sooritavad ka elektroonilise testi. Seni on PISA testi tehtud ainult paberil.

Kokku kulub pabertestile koos pausidega 3,5 tundi, elektroonilisele osale 1,5 tundi.

Testi tegemine sarnaneb riigieksamiga: materjalid saabuvad kooli kinnistes turvakottides ja suletakse neisse pärast täitmist. Elektroonilise testi materjalid saabuvad mälupulkadel ja viiakse ka mälupulkadel tagasi eksamikeskusesse, kus tehakse tulemustest kogu Eesti kohta kokkuvõtte.

Hinnet testi eest ei panda, tagasiside oma õpilaste tulemuste kohta saab iga kool otse, maakonniti eraldi kokkuvõtteid ei tehta, selgitas Vaarpuu. Küll aga kujuneb testi tulemuste järgi pilt kogu Eesti hariduse tulemuslikkuse kohta.

Üldse osaleb PISA selle aasta uuringus Eestist 213 kooli.

Kuigi keskmiselt on Eesti PISA uuringu tulemuste järgi olnud väga kõrgel kohal, ilmnes kolm aastat tagasi ka suur madala tasemega tööde osatähtsus, rääkis Vaarpuu.

Eesti PISA uuringus osalevad nii eesti, vene kui ka segaõppekeelega üldharidus– ja kutsekoolid.

Mis PISA uuring?

PISA (Program for International Student Assessment) on Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) rahvusvaheline õpilaste õpitulemuslikkuse hindamise programm.

Iga kolme aasta tagant korraldatav PISA on suurim rahvusvaheline haridusuuring, milles osales viimati 68 riigi enam kui 400 000 õpilast.

PISA uurib 15aastaste õpilaste teadmisi, oskusi ja valmisolekut täiskasvanueluks.

PISA hindab õpilaste teadmisi kolmes valdkonnas: lugemine, loodusteadused ja matemaatika, iga kord rõhuga ühel valdkonnal. Ühtlasi kogub uuring teavet õpilase, tema perekonna ja koolikorralduse kohta, mis aitab seletada tulemusi.

Eesti osales esimest korda PISA uuringus 2006. aastal, mil rõhuasetus oli loodusteadustel.

2006 osales Eestist ligi 4900 õpilast 169 koolist.

Eesti lapsed olid siis 5. kohal maailmas loodusteaduste ja tehnoloogia valdkonnas, 13. kohal funktsionaalses lugemises ja 14. kohal matemaatilises kirjaoskuses.

Allikas: Riiklik Eksami– ja Kvalifikatsioonikeskus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments