Kõmsil kohtusid külateatrid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tütar Maria parimale meesosatäitjale (Meelis Malk alias Milla) enne eesriide avanemist edu soovimas. Foto: Siim Lilleoja
Tütar Maria parimale meesosatäitjale (Meelis Malk alias Milla) enne eesriide avanemist edu soovimas. Foto: Siim Lilleoja

Viiendat aastat järjest toimus Kõmsi rahvamajas Läänemaa harrastus- ja külateatrite festival. Sedapuhku võttis osa neli näitetruppi, kusjuures Kõmsi trupp astus lavale kahe erineva lavastusega. Lühinäidendeid hindas žürii, kuhu kuulusid Marju Viitmaa ja Aime Koit ning esimehena Jaanus Kõrv, kes tuntud ka Küla Karlana.

“Üldmulje oli kosutav ja truppide tase on aastatega sammhaaval arenenud,” hindas Kõrv üldist taset.

Samas taunis žürii esimees truppide liigset kaldumist lavalisse staatikasse: näitlejad istuvad keset lava turniva laua taga ja on nagu kinni. “Seda enam peab siis sõna väärtustama, naljatükkide puhul ei tohiks sõnakoomikast üle libiseda,” ütles Kõrv.

Parima lavastuse auhinna sai Matsalu näitemängu seltsingu “Pühapäev”. Virve Osila teose on lavale seadnud Silvi Laev.

“Hoogne mäng, lavastus oli kenasti paigas,” lahkas nähtut Kõrv. “Ämma osatäitjale Tiia Jaksmannile andsime parima naisnäileja tiitli, tema mängu jälgides tekkis teatri tunne.”

Parima meesnäitleja auhinna sai žüriilt Meelis Malk Kõmsi rahvamaja näitetrupist. Malk mängis laval naist Jüri Tuuliku tükis “Võimendus”. Trupi juhendaja on Aire Arge.

“Malk jäi kenasti oma rolli raamidesse, ei pressinud kusagi üle. Täiesti usutav, mõnus roll. Sellel festivalil kohtas veelgi vastassoo mängimist. Piirsalu näitetrupis kehastasid naised mehi,” arutles Kõrv.

Piirsalulased esitasid Krista Kumbergi päevakajalise naljamängu “Kosjasõit Läänemaal”, juhendaja Aino Viilup. Kodukant Läänemaa andis trupile eriauhinna külaelu parima kajastuse eest. Publiku lemmikuks kuulutati Asuküla seltsi näitetrupp, kes Kätly Künnapi juhendamisel mängis Lilly Gustavsoni “Vanamemmed omavahel”.

Parima noornäitleja auhind kuulus Allar Mölderile, kes kehastas vanameest Kõmsi näitetrupi teises lavastuses. Jüri Tuuliku “Kui otsast alata” seadis lavale Aire Arge.

“Mölder oskas ka ilma tekstita laval olla, mõjus huvitavalt ja orgaaniliselt,” hindas näitlejatööd Kõrv.

Žürii eriauhind kuulus Kõmsi trupile, kes suutis lõpuks organiseeruda ja kodulaval üles astuda.

“Kõmsi osavõtt mõjus turgutavalt ja kindlasti mõjutas see ka tavalisest arvukama kohaliku publiku saalituleku,” arvas teatripäeva peaorganisaator Lea Mäeorg. “Aprillikuu esimesel laupäeval on viis aastat järjest koos käidud ja inimesed hakkavad seda päeva juba ootama, nii tegijad kui ka uudistajad.”

Järgmise aasta kohta Mäeorg veel kindlat lubadust ei andnud. “Jaanuaris küsin üle ja kui jääb alla 4–5 trupi, on festivali toimumine kahtlane.”

Samas annab Mäeorg endale aru, et kui traditsioon katkestada, siis on seda tunduvalt raskem taaselustada, kui kunagi esimest festivali teha oli.

Viies festival lõppes tantsuõhtuga, kus viise veeretas ansambel Parvepoisid. Osavõtjad olid rahul koduse õhkkonnaga ja muidugi meeldisid kõigile Küla Karla vaimukad esinemised. Algasid need paroodiaga, kus kultuuriminister Rein Lang tervitas kohaletulnuid.

Küla Karla ehk Jaanus Kõrv ise jäi samuti päevaga rahule.

“Festivali tuleb elus hoida, inimestele on seda vaja. Näiteks meil Hiiumaal ei suudeta sellist maakonna teatripäeva organiseerida, kuigi Kassari haridusselts tegutseb väga tublilt,” ütles Kõrv lõpetuseks.

Aivo Paljasmaa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Meelis Malk
12 aastat tagasi

Mina olen maalt aga MILLA on linnast. Lihtne.

K.Silde
12 aastat tagasi

Kalev on ka maalt aga mina olen ka maalt. Kust sina Mell oled?

Meelis Malk
12 aastat tagasi

Tegelaskuju nimi ei ole mitte MAALI vaid MILLA.
Maali on maalt aga MILLA on linnatüdruk.