Läänemaa kattub kilest maamärkidega

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tegu on 60 × 60 cm suuruste kileruutude, mõnes kohas ka suuremate kileristidega. Foto: Maa-amet
Tegu on 60 × 60 cm suuruste kileruutude, mõnes kohas ka suuremate kileristidega. Foto: Maa-amet

Nädala–kahe jooksul paigaldab maa–amet Läänemaale 250 valgest kilest maamärki, mis aitavad saada täpseid aerofotosid, mille järgi uuendatakse kaarte ja tehakse ortofotosid.

Maamärgid paigaldatakse geodeetilistele punktidele, mis aitavad õhust võetud pilti siduda maapinnaga. Osa märke on maakonda juba paigaldatud, aga taas maha sadanud lumi lükkas töö edasi.

„Eelmise nädala alguses käidi Vormsil, Haapsalu, Noarootsi, Dirhami ja Nõva piirkonnas,” ütles maa–ameti fotogramm-meetria osakonna juhataja asetäitja Mait Metsur. Metsur lisas, et nüüd tuleb sula oodata: lumega maamärke panna ei saa.

Tegemist on 60 × 60 cm suuruste kileruutude, mõnes kohas ka suuremate kileristidega, selgitas Metsur.

Tihedamalt on märke rannajoonel, kus on lahesopid, poolsaared ja laiud, sisemaal on märke paarikümne kilomeetri tagant, rääkis Metsur.

Kõik maamärgid paiknevad avatud maastikul. „Metsa me neid ei pane,” ütles Metsur.
Mida rohkem märke, seda täpsemad fotod, selgitas ta.
Nii et kui keegi märkab valge kileruuduga kupitsat või risti, siis tuleks see rahule jätta, ütles Metsur.

Metsur rääkis, et maamärkide kadu on üsna suur ka ilma inimeseta: osa kasvab taimestikku, osa viib tuul minema. Kahe nädala pärast on alles 95 protsenti, hiljem kaob väga palju ära, ütles Metsur.

Juhul kui näiteks geodeetidel on tarvis kasutada markeeritud punkti, tuleb kile hoolikalt lahti lasta nii vähestest nurkadest kui võimalik, et saada piisav juurdepääs tsentrile. Töö lõpetamisel tuleb tsentreeritud kile kinnitada võimalikult täpselt samale kõrgusele tsentri kohale. Kõrguse võiks enne ühe nurga lahtilaskmist ära mõõta, et pärast saaks seda kontrollida.

Aeropildistamisega seoses markeerib maa–amet riigi geodeetilise põhivõrgu punkte Põhja– ja Lääne–Eestis, Saaremaal, Hiiumaal ja väikesaartel, kokku paigaldatakse umbes 500 märki.

Aeropildistamist alustatakse niipea, kui on märgid maas ja ilm lubab.
Lääne–Eestis paigaldatakse maamärke saartele ja rannikualale, Ruhnu saarele, mandriosas on idapiiriks Suurupi poolsaare — Audru joon.

Pildistamisega loodab maa–amet ühele poole saada mai lõpuks või juuni keskpaigaks.

„Kui kuulete pea kohal ida–lääne suunal lennukit saalimas, siis teate, et pildistame ja laserskaneerime. Vahest sügiseks on uued pildid ka maa–ameti geoportaalis,” ütles Metsur.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments