Viktor Vassiljev: Kellel on Eestis hea elada?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kellel on Eestis hea elada? Hea on sellel, kes ei tea, palju maksab pakk piima, päts leiba ja liiter bensiini. Tõmbab oma pangakaardi terminalist läbi ja kviitungit ei küsi. Tema meelest on elu läikiv ja värviline nagu presidendi vastuvõtt. Ja kui mõni ei viitsi endale sebida korralikku töökohta või iga päev kõhtu täis süüa, siis sellised ongi süüdi, et me pole ikka veel jõudnud Euroopa viie rikkama hulka.

Kuigi palju puudu ei ole. Ilu on ju vaataja silmades. Näita seda, mis tuju tõstab, nii lihtne see ongi. Tutvusta Euroopa Liidu tähtsatele tegelastele meie tasakaalus eelarvet, ja saad jälle Brüsselis kiita. Sõelu statistikast välja igasuguseid vahvaid numbreid ja näita oma rahvale, see tekitab täiskõhu tunde.

Teine asi muidugi, kui kaua rahvas usub. Tädi Maali eelarvet ei loe, aga näeb, mis elus toimub. Toimub see, et statistiliselt läheb meil suurepäraselt, riigi võlakoormus on Euroopa väiksemate hulgas, kõigest 5% SKTst. Ainult mis tädi Maalil sest kasu. Temal hambad parandamata, lastel kodu eluaegse võla peal, kui auto – siis liisingus, kes õpib – sellel õppelaen, kellel parem palk – siis ka arvelduskrediit, ja SMS-laen trügib telereklaamist vägisi tuppa. Sellest lehed ei kirjuta, et meie üldine võlakoormus on tegelikult 128% SKTst, millest 5% on riigi oma, aga 123% – erasektor. Ehk siis riik on võlast sama hea kui puhas, kuid inimesed ja ettevõtted on võlgadesse uppumas.

Kreekat näiteks tuua ei ole vist hea toon, aga ikkagi. 160% SKTst on Kreeka võlakoorem, meist mõnevõrra suurem, kuid siiski samas suurusjärgus. Ainult et see 160 on valdavas osas riigi võlakoorem, erasektori oma on pea olematu. Kreekale abiraha antakse, meile mitte. Tuleb välja, et Kreeka riik kannab oma võlad ise, kuigi maksedistsipliiniga on tal raskusi, aga Eesti riik lükkab võlad kodanike kaela. Ise on Brüsseli paipoiss.

Ma küsin, kes on see riik. Kas riik on peaminister? Kas riik on valitsus? Kas riik on parlament? Ei, kõik nimetatud on kõigest instrumendid, aga riik – need on kõigepealt inimesed. Inimestel on lapsed, ja koolitoit on nii mõnelegi lapsele üks väheseid toidukordi, kus ta saab sooja sööki. Inimesed teavad, millised on õpetajate palgad, teavad, kui raske on saada lasteaiakohta. Nad teavad, et korteriühistutes on veerand liikmetest sooja eest võlgu. Aga riigil läheb hästi. Riik toetab Kreekat, pikendab Kaitseväe välismissioone, käib presidendi vastuvõtul, raporteerib Brüsselisse oma silmapaistvatest saavutustest ning kiidab ise ennast meedias. Heas usus, et see ongi kõik, mis kodanik vajab.

Tihtipeale ma olen kuulnud süüdistusi, et mis te kraaksute meie ilusa eelarve vastu, mis te sõimate vabariigi valitsust, miks olete oma arvamustes nõnda negatiivne ja riigivaenulik. Ei ole! Ma armastan oma riiki. Ja just sellepärast ei taha ja ei saa vaikides pealt vaadata kogu seda euroeufooriat. Sellepärast mulle ei meeldi, kuidas on kokku pandud riigi eelarve. Sellepärast mulle ei meeldi, et selle riigi 83 000 elanikku on ravikindlustuseta, et ravimite hinnad on haigetele kättesaamatud, et miinimumpalk ei võimalda minimaalset inimväärset äraelamist, et sotsiaaltoetused on häbiväärselt väiksed ja et inimesed üldse on sunnitud nigelate palkade ja pensionide tõttu kerjama toetusi, sest hinnatõus jookseb sissetulekutest kaugel ees ja meie võlad, mida riik omaks ei tunnista, aina kasvavad.

Demokraatlikus ühiskonnas on igaühel õigus avaldada arvamust selle kohta, kuidas ja kuhu meid juhitakse. Paljud hääletavad jalgadega. Jooksevad ära noored inimesed, kel mõistus peas ja keeled suus. Lahkuvad arstid, ehitustöölised otsivad hooajatööd välismaal. Ma armastan oma riiki ja ma ei taha, et see näeks välja nagu kolkaküla, kuhu on jäänud kolm vanamemme ja üksik külajoodik. Ma tahan, et meie rahvas kestaks, saaks eluga hakkama ja võlgadest lahti. Aga niikaua, kui riik lükkab oma võlad rahva kanda, jätkub üleüldine vaesumine ja nii võib ükskord saabuda aeg, kus rahvas lihtsalt ei jaksa riiki ülal pidada. Oma rikast ja edukat riiki, mis on pööratud Brüsseli poole nii särava näoga, et sealtkandist pole abi loota mitte sentigi.

Viktor Vassiljev,
Keskerakond, riigikogu liige

13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
õige
10 aastat tagasi

eestis on hea elada töötaval pensjonääril.

vale
10 aastat tagasi
Reply to  õige

hoopis riigikokutajal

no
10 aastat tagasi

töökohti oleks küll kui meil pensjonärid ei töötaks kas on ikka õige et 70 aastane inimene käib tööl minu meelest hoiab ta töökohta kinni ja ei lase noortel tööd teha ja siis tõstetakse noori korteritest välja jne noored peavadki välismaal tööl käima mis üle jääb ja teine asi on see et noor inimen saab mingit toetust ja varsti leiab ta et ei peagi tööl käima nii on ka võimalik kuidagi ära elada.Minu ettepanek oleks et vaadata ikka läbi mõned töökohad kuhu ikka väga vanad inimesed tööle ei sobi mitte et mul oleks vanade inimeste vastu midagi aga leian et mõni… Loe rohkem »

kle ajuteta noor
10 aastat tagasi
Reply to  no

oled valimistel oma hääle valele parteile andnud, nüüd oled tööta ja supita, eks elata end nendest valimislubadustest ära ja pensionärid jäta rahule, nemad on riiki sandikopikate eest küllalt orjanud

no
10 aastat tagasi

eksis ma polegi valimas käinud teate teie jutt on vastik sandikopikad ja nii edasi ma pole nii noor kui te arvate ja ajud on mul õiges kohas teie ilmselt penskar istud nagu potska kindlasti oma ametipostil ja mõtled oi mina valisin õige partei ära aja südant pahaks,ma ei tea kus sulle omal aja neid sandikopikaid maksti mina olen eluaeg lihttööline olnud ja ennast normaalselt ära elatand mul on noortest kahju ja leian et ei ole õige kui ühel on 2 sissetulekut ja teisel mitte midagi kas sina pensjonääri proa sünnitad veel lapsi eesti riigile siis kui sünnitad siis istu edasi… Loe rohkem »

minagi tean!
10 aastat tagasi

Kahjuks olen minagi omal nahal tundnud, kuidas töötut, kuid eelneva pikaajalise staaźiga inimest tööle tahetakse! Ikka sama, et söömata 10 tundi järjest ja 6 päeva nädalas… Puhata – milleks- ühest päevast ju küll. Ja seinal on loosung AU TÖÖLE! Ning palganumbritest üldse ei räägita, sest nagu lõpuks selgus, polegi mõtet, sest need on nii tibatillukesed!

liina
10 aastat tagasi

Tõsi,kuid kuidas muuta seda olukorda,ei tea . Enne kui hilja

Õige
10 aastat tagasi

5+

mmeti
10 aastat tagasi

Aitähh, ja sain tööpakkumise, mida olin soovinud aga mitte mingiljuhul oodanud.Ja ikkagi-palganumbrid avalikustada, aga mitte nii, et KAKS NÄDALAT PROOVITÖÖD 3.50 PÄEV. Mõelge ise-kas sõidad tööle söömata-joomata, töötad söömata-joomata, tuled koju rahata, kogu pere söömata -joomata, lisan siia ka soojata ja elektrita. Ka sellised tingimused esitatakse töötutele.Sa PEAD kaks nädalat proovitööd tegema, või võtab töötukassa sinult kõik. Alusta otsast peale, aga mis maitse on suus… Samas noori töötuid koolitatakse laste kõrvalt kordi ja veelgi enam ilma , et neil kästaks kodu kõrvalt kaugõppes elukutse omandada. Nägin eluvõõrast noort inimest, kes oli järjest teist korda, tänu Töötukassale, koolitusel. Seadusandluse tunnis raius… Loe rohkem »

Penskar-72
10 aastat tagasi

Ei sõnakestki valet. Tubli!

mmeti
10 aastat tagasi

Ja vaadake CV keskuses pakutavaid töökohti-üksikud on palganumbri avalikustanud, sama on Töötukassa tööportaalis.Miks salatsetakse, on ju vaja tekitada konkurents ja lasta ka inimestel palga järgi kandideerida.Muidu noored koguaeg nurisevad, et penskarid tõmbavad palga alla.Las olla kirik keset küla, noored hea palga peal, penskarid valivad väiksema sissetuleku.Praegu on tööportaalides välja lugeda isegi alla 1.50 tunnitasuga tööd.Aga see ei anna isegi miinimumpalka välja.Ja lubatakse ka sellise palgaga töökuulutusi ilmutada.PALGANUMBRID TÖÖOTSIJALE NÄHTAVAKS, siis näeb, kellele on kandideerijaid ja kuhu mitte mingil juhul.Aga kuidas see võimalikuks saab,mina küll öelda ei oska.

ikaldus
10 aastat tagasi

Ilmselt esimene riigikoguja siin lehes kes julgeb siin sellel teemal üldse sõnavõtta ja reaalselt olukord üldse tajub. Näe Amba Anats suudab peale IRL ist kinga saamist ainult kreegi muusika päevadest kirjutada. Luige Larry jutt on aga selline nagu oleks tegemist kosmonaudiga. Karilaid on aga üldse kadund ilmselt lakub kloostitaga metsas haavu. Kui parafraseerida Langi siis on olukord meie riigis järgmine – elitaarne lumpen haub aga plaani kuidas proletaarsele lumpenile ära panna saaks, ennem kui ise ärapandavaks osutub.

tohe
10 aastat tagasi

Sinu jutt on absoluutselt õige,kuid kui seda räägid Sina,riigikogulane,siis on see p…..tt!