Osmussaare paat sai nimeks Sleipnir

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Osmussaare saarevaht Aili Bergström rõõmustab: nüüd saavad elanikud tuua mandrilt toitu ja kütust siis, kui neil on tarvis. Foto: Katrin Pärnpuu

 

Täna kell kaks sai Dirhami sadamas omale nime Sleipnir osmussaarlaste paat, mis ristiti Skandinaavia jumala Odini kaheksajalgse androgüünse hobuse järgi.

„Sleipnir kandis Odini alati sinna, kuhu vaja, ja tõi ta alati koju. Meie loodame, et ka see paat toob meid alati koju,“ ütles Osmussaare saarevaht Aili Bergström.

Bergström lisas, et nüüd saavad osmussaarlased valida ise ilma ja omale sobiva aja, millal mandrile sõita, ega sõltu enam piirivalvekaatrist. „Meil oli vaja oma paati, et me saaksime mandrilt tuua toitu ja kütust. Nüüd on see meil olemas,“ ütles Bergström.

Paadi ristimisele saabunud regionaalminister Siim-Valmar Kiisler kinkis osmussaarlastele Eesti lipu, Noarootsi vallavanem Annika Kapp aga paadile logiraamatu.

Alumiiniumist mootorpaat jääb alaliselt saareelanike käsutusse ja rahuldab nende esmased vajadused, liiklemaks mandri ja saare vahel. Viimati oli osmussaarlastel oma paat enne Teist maailmasõda.

„Mind on alati teinud kadedaks Läänemere-äärsete riikide rannaalad, kus on meri osa loomuliku toimetamise vormist,“ ütles Siim-Valmar Kiisler.

Kiisler ütles, et on tänulik osmussaarlastele, kes on läinud 50 aastat suletud olnud alasid tagasi elule võitma. „See ei ole kerge,“ ütles minister ja lisas: „Kasutage seda paati hästi!“

Paat on valmistatud Rootsis ja arendab kiirust 35 sõlme.  See võtab pardale kümme inimest, on sobilik kauba ja vajadusel ka lammaste veoks, keda saarel kasvatatakse, ning peaks olema sõidukõlbulik ka rasketes oludes.

Paat maksis 71 300 eurot. Paadiostu rahastas väikesaarte programm, mis eraldas selleks 60 600 eurot. Omaosaluse 10 700 eurot kandsid ja paadi ülalpidamiskulud katavad saareelanikud ise. Paadi omanik on SA Osmussaare Fond.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kalastaja
12 aastat tagasi

Tore paat! Me ostsime Rootsist sellise uue, maksime pisut peale 40 000 EUR koos mootoriga, kalalstamiseks. Miks see Osmussaare paat nii kallis sai?