Linnad võistlevad pühapäeval linnuvaatluses

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Eesti ornitoloogiaühing kutsub kõiki linnuhuvilisi pühapäeval, 25. märtsil igakevadisele üle-eestilisele linnuvaatluspäevale.

Tegemist on linnadevahelise võistlusega, milles osalemiseks tuleb moodustada kahe- kuni viieliikmeline võistkond ning minna pühapäeva varahommikul linnuretkele. Arvesse lähevad kuni kella 13ni linna piires loendatud lindude liigid.

Korraldaja Tarvo Valker ütles, et olude poolest on linnad nii erinevad, et pingerida teha on natuke naljakaski. “Rannikul on liigirohkus palju suurem,” põhjendas Valker. Põnevuse säilitamiseks panevad võistkonnad liigid siiski kirja ja tulemusi võrreldakse.

Valkeri sõnul sai traditsioon alguse kümme aastat tagasi, kui Läänemaa linnuklubi liikmete Margus Ellermaa ja Ivar Ojaste eestvõttel tehti Haapsalus kahe võistkonna mõõduvõtmine.

Huvi võistluse vastu on iga kevadega kasvanud, parimatel aastatel on osalenud 16 linna.
Valker ütles, et eelmisel aastal oli Tallinn esimene, kuid päris paljudel aastatel on kõige rohkem liike loendatud just Haapsalus.
Kõige vaesemal aastal on loendatud 49, kõige paremal 79 liiki linde.

Võistlusel lähevad arvesse kõik loodusliku päritoluga linnud alustades kodutuvidest ja varblastest kuni kõige põnevamate leidudeni.
Valkeri sõnul teebki linnuralli huvitavaks, et kõige tavalisemad liigid annavad haruldastega võrdselt punkte.

Võistluse reeglite järgi ei tohi lindude peibutamiseks kasutada hääli helikandjal, kuid on lubatud vilistamine ja muud ise tekitatud hääled. Lindu peavad nägema vähemalt pooled võistkonnaliikmed.

Kuna linnadevaheline võistlus toimub igal aastal samal ajal, annab päev põnevat teavet, kui palju rändlinde on selleks ajaks kohale jõudnud.

“Kindlasti tasub eri liikide leidmiseks käia võimalikult paljudes lindude elupaikades,” ütles Valker. Haapsalus soovitas Valker kindlasti minna parkidesse, aedlinnaosadesse ja mererannikule.

Valkeri julgustas kindlasti osalema ka neid, kes kõiki linnuliike ei tunne. “Saabuvad rändlinnud pakuvad meeldiva elamuse,” põhjendas ta, “ja nende loendamine on väike sportlik lisarõõm.”

Haapsalu ja teiste väikelinnade võistlejatel soovitas Valker loendada liike jalgsi.

Oma võistlustulemused peaks edastama sama päeval kella 16-ks e-postiga: tarvo.valker@gmail.com. Kokkuvõttes peavad sisalduma vaatlejate nimed, linna nimi ning vaadeldud liikide nimekiri.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments