Vennad Tishlerid toovad raudteejaama kaugushüppe

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Kui praegu saab jaama perroonilt lumehange hüpata, siis kolme kuu pärast võib seal juba päris kaugushüppevõistlust jälgida. Foto: Arvo Tarmula
Kui praegu saab jaama perroonilt lumehange hüpata, siis kolme kuu pärast võib seal juba päris kaugushüppevõistlust jälgida. Foto: Arvo Tarmula

Vennad Veiko ja Peeter Tishler korraldavad enne jaanipäeva Haapsalu raudteejaama perroonil kaugushüppevõistluse.

Tundub kondilõhkumine, aga vendadel on asi korralikult läbi mõeldud.

„Võistlus on kolmapäeval, 20. juunil algusega kell 17. Selleks ajaks on perroonile ehitatud võistlusnõuetele vastav hüppepaik,” selgitas Veiko Tishler. „Linnavalitsuse käest me raha ei taha ja publiku käest ka mitte.”

Eesti meeste kaugushüpe on praegu huvitavas arengujärgus, kus võitjat võib otsida 6–7 nime seast, kui nad kõik ühel võistlusel kokku saavad. „Rain Kask, Meelis Siimson, Mihkel Saks, kolmikhüppajad Jaanus Uudmäe ja Igor Sjunin, 400 meetri jooksja Rasmus Mägi, mitmevõistleja Mikk Pahapill ja muidugi Haapsalust pärit Tõnis Sahk. Kõik nad on võimelised 7.70 kanti või rohkemgi hüppama,” analüüsis Peeter Tishler, kes omal ajal sprindidistantsidel Eesti koondisse kuulus. „Me Veikoga arutasime, et kui viis hüppajat on Eestist ja viis piiri tagant, näiteks Soomes on praegu kolm 8 meetri meest, aga ka Lätis ja Leedus, rääkimata Venemaast, on tugevad hüppajad, siis saame kümneliikmelise hea tasemega koosseisu kokku küll.”

Nõuetekohane võistlus

Hoovõturaja ja maandumiskasti valmistavad OÜ Resteh meistrimehed. „Poole meetri kõrguse sõrestiku teeme saetud okaspuidust ja küllaltki tiheda sammuga, et ei tekiks vetrumist,” selgitas ettevõtte juht Aleksander Mihelson. „Raja katame viiesentimeetrise laudisega.”

Töödejuhataja Hardo Ulm lisas, et hoovõturaja pikkus on 45 meetrit. „Laius on 2.22, mille keskele lubas Peeter Tishler tuua 1,22 meetri laiuse Mondo rajakatte. Maandumiskast (8 × 2,75 m) algab äratõukepakust kahe meetri kaugusel. Kastis on poolemeetrine liivakiht.

Ulmi sõnul ei leia Läänemaalt kvaliteetset liiva, sest see on segamini väikeste kivikestega. „Tuleb tuua kas Männikult või Kaiust.”
Konstruktsiooni rajamine läheb Ulmi hinnangul maksma umbes 10 000 eurot.

„Hoogu hakatakse võtma Tallinna poolt ja maandumiskast on Paralepa poole,” rääkis Veiko Tishler. „Kast asub jaama avatud galerii ees, kuhu püstitatakse vaatajaile tribüünid.”

Peeter Tishler lisas, et teisele poole ehk rööbaste peale püstitatakse samuti neli tribüünirida. „Võistluspaik hakkab igati vastama rahvusvahelistele normidele ja tulemused on edetabelikõlblikud, kuigi sisult on tegu sõuvõistlusega,” ütles ta.

Jaam tuleb elus hoida

Võistluse on vennad ametlikku kalendrisse pannud kirja järgmiselt — „Haapsalu raudteehüpped”. 20. juuni õhtupoolikul loovad raudteejaamas nii hüppajaile kui ka publikule särtsaka meeleolu Ivo Linna ja ansambel Apelsin. lubanud on tulla ka Moskva olümpiavõitja kolmikhüppes Jaak Uudmäe ja Mehhiko OMi kaugushüppe viies, Eesti eksrekordi 8.09 omanik Tõnu Lepik.

Vennad Tishlerid korraldasid huvitavaid kergejõustikuvõistlusi Haapsalu staadionil ja linnuse hoovis 1996. aastast. Viimati organiseerisid nad sellise võistluse 2004. aastal.

„Ei teagi, kust see idee täpselt tuli, vist minul tuli, kui Peetriga väikest saunaõhtut tegime,” meenutas Veiko Tishler.

„Haapsalu on ju ikkagi sünni– ja nooruslinn ning kripeldab alati veidi hinges. Tegelikult olen ka mina seda meelt, et raudtee ja Haapsalu raudteejaam tuleks elus hoida. Praegu hüppavad kutid perrooni peal kaugust, aga tegelikult võiks nad sinna minna lilledega, et rongiga saabuvaid tüdrukuid vastu võtta. Aga kui asjamehed ei taha raudteed taastada, siis teeme jälle võistluse. Näiteks takistussõidu hobustel.”

„Ei–ei, see on nali,” tõrjus Peeter Tishler vanema venna riukalikku kõnepruuki. „Aga 20. juunil kasutavad kohtunikud ikkagi raudteelaste atribuutikat.”

Haapsalust sirgunud nimekaim kaugushüppaja on 2008. aastal 7.99 hüpanud Tõnis Sahk. Järgmistel hooaegadel on teda tihti seganud vigastused, kuid praegu treenib ta innukalt. Sel sisehooajal sai ta kirja 7.53. Kindlasti tahab ta juunis publikut hea tulemusega rõõmustada.

Aivo Paljasmaa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tohele
12 aastat tagasi

Ilmselt ei jõudnud tohmanile ikka kohale. selline lipitsemine ei ole maakonnalehele kohane lihtsalt.

Tohmanitele
12 aastat tagasi

Valige ikka keskerakonda edasi!

tohele
12 aastat tagasi

tohele ega sealt IRL tagatubades kaineid otsuseid pole kunagi sündinud. lihtsalt ajalet tõmbab siin valimisteks tetavatele seltskonnale hea tulemuse saavutamiseks krunti juba alla. ;)))

tohe
12 aastat tagasi

„Ei teagi, kust see idee täpselt tuli, vist minul tuli, kui Peetriga väikest saunaõhtut tegime,” meenutas Veiko Tishler. Ega kõiki napsuse peaga mõtteid pole vaja ellu viia.Sinu raha küll,kuid ka seda võiks kasutada mõtestatud tegevusele.Küsi nõu ja me aitame.Edu!