Lääne Elu paberleht 17. märtsil

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

* Vennad Tishlerid peavad pärast pikemat pausi Haapsalus taas kergejõustikuvõistluse ja teevad seda, nagu ikka, isemoodi. Juunikuus peetakse Haapsalu raudteejaama perroonil kaugushüppevõistlus, millest võtavad osa Eesti ja naabermaade tipud.

* Läänlane Triin Kusmin pälvis presidendi rahvaluulepreemia, mille sai kätte emakeelepäeva eelõhtul. Triin Kusmin saatis rahvaluulearhiivi põhiliselt metsa, vanade metsatööde ja metsameestega seotud mälestusi, samuti loodushoiukeskustega seotud kohapärimust Nõva kandist, kokku üle 20 tunni salvestatud materjali.

* Endiselt on Eesti naised ettevaatlikud ja alalhoidlikud ning vaatavad tulevikku mureliku pilguga sagedamini kui mehed, kommenteerib Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse uuringuid selle juhataja Anne Sägi.

* Passi või ID-kaardi kehtivus lõpeb tänavu 6000 läänlasel. Tänavu aegub ID–kaart 4664 ja Eesti Vabariigi pass 2522 läänlasel, ütles kodakondsus– ja migratsioonibüroo Haapsalu teeninduse vanem Mart Liba. Tuleval aastal lõpeb dokumendi kehtivus umbes 7000–7500 läänlasel. See tähendab, et kodakondsusametnikel on tavalisest rohkem tööd ja dokumendivahetus võtab rohkem aega.

* Kui veel jaanuaris haigutas Hanila valla 1,2 miljoni euroses eelarves tulude ja kulude vahel 65 000 euro suurune auk, siis nüüd on pingeid põhjustanud eelarve tasakaalus.

* Loodusainete õpetajad ja algklassides loodusaineid õpetavad pedagoogid saavad sel kevadel Eesti Ornitoloogiaühingu kaudu linnulauluõpetust. Linnulauluõpe tuleb 23 paigas üle Eesti, Läänemaa õpetajad saavad osaleda koolitusel Haapsalus ja Lihulas, selgitas Läänemaa linnuklubi juht ja Eesti Ornitoloogiaühingu nõukogu liige Tarvo Valker.

* Läänemaa jahimehed on veendunud, et lõppenud jahihooajal kütitud viis ilvest on ilmselgelt liiga vähe. Viie ilvesega läks limiit nagunii lõhki, sest lubatud oli küttida vaid neli ilvest. Kõik viis kütiti päris jahihooaja alguses.

* Rahvaloenduse lõpuni on jäänud kaks nädalat ja Läänemaal on jõutud koerasabani — 13. märtsiks kell 23 oli loetud üle 89% arvestuslikust rahvaarvust.

* Läänemaal streikis möödunud nädalal üle viiesaja õpetaja ja lasteaedniku lootuses saada mitte pelgalt suuremat palka, vaid et ühiskonnas hakataks õpetajaid ja õpetajaametit rohkem hindama ja väärtustama. „Jäime streigiga rahule. Loodame, et ülemist kihti sai natuke liigutatud ja et valitsus teeb nüüd omapoolsed sammud,” ütles Noarootsi kooli streigijuht Tiina Järv. „Olen tuleviku suhtes optimistlik, muidu me ei streigiks.”

* Legendaarse Tartu Pallase kunstikooli läbi käinud Helju Sarnet-Zauram kuulub Haapsalu kunstiellu sama kindlalt kui piiskopilinnus või Promenaad Haapsalu linnapilti. Ligi 60 aastat tagasi tuli ta pärast kunstiõpinguid Tartust Haapsallu. Esmaspäeval täituvale 90 eluaastale, vaatamata pole ta pintslit nurka visanud. Ta ei loo küll iga päev, kuid aeg-ajalt ikka. „Arvatakse, et 90aastane on maha kantud, aga ei ole,” teatab ta muigega.

* Selleks, et laugelt ja lumevaeselt Läänemaalt suusatamises tippu jõuda, peab olema visadest konkurentidest veelgi visam. Taavi Lehemaa kolis selleks 14aastaselt kodust Otepääle ja treenib isegi haigena. Treeneri sõnul on nüüd arenguhüppeks vaja raha, et poiss saaks laagrites käia.

* Rahvaspordi firmaliiga vahekokkuvõte — peetud on lauatennis, suusatamine ja ujumine, kuid kampa lüüa ei ole veel hilja, sest tosinajagu alasid on veel ees.

* Esmaspäevast pakub Lääne maakonna keskraamatukogu teatrinädala üritusi „Nägu ja tegu”. Projekt on TÜ Viljandi kultuuriakadeemia kultuurikorralduse õpilase ja raamatukogu töötaja Marika Matvei lõputöö. Külla tuleb Urmas Lennuk, improvisatsiooni õpetab Rednar Annus ja juhtub palju muudki huvitavat.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments