Üle 500 õpetaja streigib

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Haapsalu gümnaasiumi koridorid jäävad homsest nädala lõpuni tühjaks. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu gümnaasiumi koridorid jäävad homsest nädala lõpuni tühjaks. Foto: Arvo Tarmula

Homsest streigib Läänemaal üle 500 õpetaja ja lasteaedniku kokku 27st üldharidus–, kutse– ja huvikoolist, toetusstreigi tõttu on suletud kolm lasteaeda.

Alles poolteist nädalat tagasi oli streikijaid 400 kanti, nüüd on lisandunud veel sadakond, teatas Läänemaa Haridustöötajate Liidu juht Marju Viitmaa.

Kolmepäevast streiki kavandavas Haapsalu gümnaasiumis peeti eile veidi pärast keskpäeva streigikoosolekut. Poolsada õpetajat volitas streigijuht Marianne Sammu edastama valitsusele nende nimel nõudmised.

„Õpetaja on praegu dilemma ees, kas minna Soome tööle või streikida. Mina streigin, sest Soome ma minna ei taha,” ütles Haapsalu gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Mall Kahar.

Kahar lisas, et streik on eeskujuks ka õpilastele, et vajadusel tuleb enda eest seista. „Kõige lihtsam tõde on see, et kui sa midagi tahad, siis tuleb küsida,” ütles Kahar.

Haapsalu gümnaasiumi abiturient Greete Palmiste ütles, et peab õpetajate streiki õigeks. „Kui muidu ei võeta kuulda, siis tuleb streikida. Ei tohi ennast painutada,” ütles ta.
Palmiste sõnul suhtub suur hulk õpilasi õpetajate streiki siiski lihtsalt kui kolme ootamatult tekkinud vabasse päeva.

4. klassi õpilane Monika teadis, et õpetajad ei tule kolm päeva kooli, sest tahavad rohkem palka. „Peaks saama küll, sest õpetada tuleb tervet klassitäit korraga,” ütles ta.

Läänemaa kõigist üldhariduskoolidest ei ole Marju Viitmaale teadaolevalt streigiga liitunud vaid viis väikekooli.

Kolm päeva on otsustanud streikida kaheksa kooli. Kaks päeva streigib kolm kooli, ülejäänud piirduvad ühepäevase tööseisakuga.

Viitmaale teadaolevalt on streigiga üheks päevaks ühinenud Haapsalu Pääsupesa ja Tõrukese lasteaed ning Kullamaa lasteaed, kus kestab tööseisak kolm päeva.

„Üks lapsevanem on öelnud, et tema toob lapse lasteaeda,” ütles Pääsupesa lasteaia juhataja Maarika Aru. Et lasteaia juhtkond ei streigi, on Aru ise ja tema asetäitja tööl. „Eks me siis kahe peale hoiame selle lapse ära,” ütles Aru.

Et Pääsupesas streigivad kõik töötajad peale öövalvuri, on kinni ka köök. „Kui mõni laps tuleb, peame paluma toidu kaasa panna,” ütles Aru.

Aru lisas, et selleks ju streigitaksegi, et võimalikult paljudel oleks ebamugav.
Ebamugavusest hoolimata on Pääsupesa üle 70 lapse vanemast enamik suhtunud streiki pooldavalt, ütles streigijuht Helle Tomingas: „Keegi ei ole pahameelt avaldanud.”
„Ütlevad: tublid olete,” lisas Maarika Aru.

Ühe päeva on Pääsupesa otsustanud streikida sellepärast, et tegemist on siiski toetusstreigiga. „Rohkemaga karistaksime lapsevanemaid,” ütles Aru.

Tõrukeses köök töötab, töötavad ka mõned õpetajad ja abiõpetajad, ütles Tõrukese juhataja Lilja Paesüld. Kui palju lapsi natuke üle sajast homme lasteaeda tuleb, oli eile selgitamisel. „Alles täpsustame,” ütles Paesüld. Õpetajate palganõudmisi  toetavad ametiliitude kaudu raudteelased, trammi–, trolli– ja bussijuhid, arstid ja õed, pääste–, kultuuri– ja muuseumitöötajad, meremehed, raamatukoguhoidjad jt.

Transpordi ametiühing korraldab 5.–9. märtsil toetusstreike ja pikette kokku kaheksas Eesti linnas. Läänemaad ükski transporditöötajate streik ega pikett ei puuduta, kinnitas transpordi ametiühingu Lääne–Eesti koordinaator Anu Juurmann.
Küll aga tasuks läänlastel meelde jätta, et kui pealinna asja, siis 8. märtsil ei sõida Tallinnas trammid, trollid ega bussid hommikul kella neljast öösel kella kaheni.

Toetusavalduse maakonna õpetajate palganõudmisele on teinud 92 Läänemaa piirkonna õde ja 15 Läänemaa haigla kiirabiosakonna autojuhti ja tehnikut, rääkis Marju Viitmaa.

Viitmaa ei osanud öelda, kas maakonna õpetajaist osaleb keegi ka homsel õpetajate piketil Tallinnas Vabaduse väljakul või Tartus haridusministeeriumi hoone ees platsil.

Eraldi piketti Läänemaal Viitmaa sõnul ei tule. „Meid on vähe ja pole õiget kohta. Haapsalu linnavalitsuse ette ei sobi ka minna,” ütles Viitmaa.

Õpetajate üleriigiline streik

Õpetajate üleriigiline streik kestab 7.–9. märtsini. Vastavalt õpetajate otsustele kohapeal toimub streik haridusasutustes üks kuni kolm päeva.

Streik on üleriigiline, hõlmates õpetajaid kõigis maakondades. Streigi ajal korraldavad sellest osavõtjad pikette ja miitinguid. Streigis osalemisest on 29. veebruari seisuga teada andnud u 15 000 koolmeistrit, neist enam kui 4000 Tallinnas. Haridustöötajate liidu nõue on, et õpetajate töötasu atesteerimisel antud ametijärkude kaupa tõstetaks palka üle riigi 20 protsenti.

Allikas: Internet

Läänemaal streigivad
7. märtsil
Virtsu kool
Ridala kool
Lihula gümnaasium
Uuemõisa algkool
Palivere kool
Risti kool
Taebla gümnaasium
Haapsalu Nikolai kool
Haapsalu sanatoorne kool
Pääsupesa lasteaed
Tõrukese lasteaed

8. märtsil
Kõmsi algkool

7.–8. märtsil
Haapsalu kunstikool
Haapsalu muusikakool
Haapsalu täiskasvanute gümnaasium

7.–9. märtsil
Wiedemanni gümnaasium
Haapsalu gümnaasium
Noarootsi gümnaasium
Kullamaa keskkool
Kullamaa lasteaed
Haapsalu kutsehariduskeskus
Haapsalu linna algkool
Oru kool
Noarootsi kool

9. märtsil
Kasari kool
Nõva kool

Allikas: Läänemaa Haridustöötajate Liit

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Õpetajaks õppiv tudeng
12 aastat tagasi

Vabandan väga kui kellegi tundeid või mõttemaailma riivasin! Palgatõusuks pole lootust nii või naa, ja kui see peakski juhtuma, siis võibolla alles paari eelseisva aasta jooksul või veelgi hiljem. Kuid ega see polnud ainukeseks streigi põhjuseks. Eesti riik peaks oma haridussüsteemi nii ümber korraldada, et õpetajad tunneksid ennast koolis hästi, et neid austatakse. Kõik õpetajad peaksid saama korralikud ja kaasaegsed vahendid õpilaste õpetamiseks, sest ütlen ausalt, et osades koolides olevad õppevahendid on pärit veel 80-ndate aastate algusest. Ma mõistan inimesi, kes saavad õpetajatest veelgi vähem palka. Olen isegi selle pärast nukker, sest ega Tallinnas õppides ja samal ajal töötades (kindlasti… Loe rohkem »

Õpetajaks õppivale tudengile
12 aastat tagasi

Ole hea ja arvuta välja, kui palju tõuseks ühe õpetaja palk, kui kogu valitsuse ja riigikogu palk jagade õpetajate vahel ära. Tahaks seda kohutavat suurt palganumbrit näha. Üks haritud õpetaja ikka nii rumalalt mõelda ei tohiks. Ja mis sel õpetajal nii väga häda on, kui kaks kolmandikku eestlastest saab temast veel vähem. Minu silmis õpetaja autoriteet igatahes langes. Kahju.

kodanik
12 aastat tagasi

Lõpuks tuli ka eestlastel mõistus pähe. Kaua see tööinimese turjal liugulaskmine kestab ..??

Õpetajaks õppiv tudeng
12 aastat tagasi

Mina pooldan igati õpetajate streiki. Tublid inimesed: algatajad, osalejad ja toetajad. Sügav kummardus teile!
Miks ei suudeta tõsta õpetajate palku, kui pidevalt tõstetakse riigikogulaste palku? Kus on inimlikkuse piir? Alles hiljuti (õigemini jaanuaris) tõsteti riigikogulaste palku (põhjendati sellega, et neid ei saa lihtsalt tõstmata jätta), aga kas teised tööd tegevad inimesed siin riigis polegi väärtuslikud inimesed, kes saaksid oma töö eest ka väärilist palka (eelkõige pean silmas õpetajaid, politseiametnikke, päästetöölisi, arste jne. ). Kus on õiglus? Miks ei kohelda inimesi võrdselt? Vat selline asja ajab tõesti kopsu üle maksa.

abc
12 aastat tagasi

Palun tulevaste põlvede nimel jumalat, et matemaatikat vms loogilisi seoseid nõudvaid aineid õpetama ei hakka.

endine Haaps.inimene.
12 aastat tagasi

Tublid ja tegelikult peaksid ikka väga paljud ametnikud,lihttöölised samamoodi selle streigiga kaasa minema,see oelks ju üleriigiline streik ja seda köike näeskid ka teiste maade tv-s,siis saab ka tegeliku pildi NII HÄSTI ARENEVAST RIIGIST,nagu seda on Eesti.