Gripilaadsed haigused läänlasi veel ei kimbuta

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Terviseameti andmetel suureneb mitmes maakonnas, sealhulgas Läänemaal haigestumine gripilaadsetesse nakkustesse.

Veebruari esimesel nädalal registreeris terviseamet Läänemaal 88 haigestumist hingamisteede viirusnakkustesse, haigestunutest 36 olid lapsed.

Seni ei ole Läänemaal registreeritud ühtegi laboratoorselt kinnitatud gripijuhtu, nagu ütles terviseameti Haapsalu esinduse epidemioloogia spetsialist Lea Kiis. Mujal on laboratoorse kinnituse leidnud juhud Tallinnas ja Tartus.

Haapsalu perearst Sirje Jupitsa sõnul on olukord tema praksises suhteliselt rahulik. “Praegu ei ole sellist hullumaja nagu vahel veebruaris, et jõud saab otsa,” illustreeris Jupits.

Mõned sagedasemad haigestumised tõi Jupits siiski välja. “Liikvel on viiruslik kõripõletik, mis läheb üle bronhiidiks,” ütles Jupits. Samuti haigestutakse perede kaupa ilma kõrge palavikuta kulgevasse viiruslikku kopsupõletikku. Viimase puhul pani Jupits südamele, et kui köha on haiget piinanud üle nädala, tuleks pöörduda tohtri poole.

Samuti on liikvel kõhuviirus. Selle kulg on patsiendi jaoks raske, kuid haigus möödub kiiresti. “Kõhuviiruse ajal tuleb kindlasti palju juua,” rõhutas Jupits. Pereliikmete nakatamise vältimiseks peaks haige kasutama eraldi nõusid. Väikese lapse kõhuviirusse haigestumise korral soovitas Jupits pöörduda peretohtri poole.

Martna perearst Hiie Tiisleri sõnul ei ole haigestumiste arvu kasvu sealkandis veel tunda. Tema kinnitusel jõuavadki viirushaigused maale alati nihkega.

“Aga see, et praegu on rahulik, ei tähenda, et võiks valvsuse kaotada,” ütles Tiisler. Gripilaadsed haigused ei ole tema sõnul tulemata jäänud mitte ühelgi aastal. “Nad jõuavad kohale, kas või märtsis,” ennustas Tiisler.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments