Canzone võtab osa ülemaailmsest konkursist Hiinas

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Canzone aasta tagasi Itaalias konkursil, kust toodi koju kuldmedal. Foto: Kristjan Lepik

Sügisel oma esimeselt rahvusvaheliselt konkursilt Itaaliast kuldmedaliga naasnud tütarlastekoor Canzone sai personaalse kutse võtta osa 2012. aasta novembris toimuvast konkursist Lõuna-Hiina linnas Guangzhou.

Pärast esmakordset rahvusvahelisel konkursil osalemist oktoobris ning kümnenda sünnipäeva kontserti detsembris seisis koor küsimuse ees: kuidas ja kuhu edasi? Vastus saabus Canzone peadirigendi Ulrika Graubergi postkasti aasta viimasel kuul kutse kujul rahvusvaheliselt kooriühingult Intercultur.

See, et Haapsalu tütarlastekoor osutus valituks ülemaailmsele kõrgtasemelisele konkursile Hiinas ja neil on palutud osaleda just grand prix’ voorus, on dirigentide Ulrika Graubergi ja Karin Lükk-Raudsepa arvates koorile väga suur au.

“See on elu võimalus,” kinnitab Ulrika Grauberg. “Oleks patt jätta see kasutamata.”

Guangzhou, kus rahvusvaheline konkurss esmakordselt toimub, on suurriigi koorimuusika pealinn. Tegemist on Hiina suuruselt kolmanda linnaga, kus elab 12 miljonit inimest.

Muidugi on dirigentide otsus konkursist osa võtta ka suur vastutus ja kohustus. “Loomulikult peame leidma toetajaid – ilmselgelt ei ole tüdrukute vanematel raha reisi finantseerimiseks,” mõtiskleb peadirigent.

Koorijuhtide majanduslikke hirme maandas pisut Interculturi president kinnitusega, et Guangzhou linnavalitsus tasub tüdrukute kohapealsed elamiskulud.

Canzonele on lubatud ka eraldi esinemisi kas Guangzhous või Hong Kongis.

 

Konkursid ja festivalid ei ole eesmärgiks

Kümne tegutsemisaasta jooksul on Canzone kõige suurema rõõmu allikad olnud dirigentide ja koori lauljate ning vilistlaste kinnitusel mitte festivalid või konkursid, vaid just esinemised kodukoha kontserdipaikades.

“Koori tegevuse peamine mõte on õppida tüdrukutega põnevat eripalgelist muusikat ning anda kontserte siinsamas Läänemaal ja ilusates paikades üle Eesti,” ütleb Grauberg.

Canzone dirigendid kiidavad Haapsalu linna, kes on koori toetanud, samuti siinseid kontserdipaiku. “Haapsalu on ühele koorile hea kodulinn, kuna siin on saalid eri stiilide esitamiseks: vaimulikule muusikale toomkirik, kergemale kultuurimaja (kus on omakorda kolm esinemiskohta: kaks saali ja galerii) ja suveks kuursaal.

Alanud hooajal on Canzonesse oodatud ka uued lauljad. Kümnenda aastapäeva kontserdi repertuaar jääb dirigentide sõnul kullafondi, nüüd algab täiesti uus etapp ning õpitakse selgeks uus repertuaar, kinnitavad Grauberg ja Lükk-Raudsepp. 12-19-aastasi neide ootavad dirigendid kooriproovi esmaspäeviti kell 17 Haapsalu kultuurimaja rõdusaali.

“Canzonesse tulijad ei pea sugugi vabalt nooti lugema ega olema enne kooris laulnud,” lükkab Ulrika Grauberg ümber arvamuse, nagu koosneks Canzone eliitlauljatest.

Tütarlastekoori algava hooaja kindlateks ettevõtmisteks on peale Hiina konkursi ja traditsioonilise maakonna laulupeo veel ülesastumine Haapsalu linnavalitsuse vabariigi aastapäeva vastuvõtul 22. veebruaril, kus esinetakse koos Olav Ehalaga, ja 30. juunil Tartus toimuv noortekooride džäss-popkontsert, kus esinetakse koos popsolistidega nagu Koit Toome, Birgit Õigemeel ja teised.

“Tahame läbi kogeda kõike, mis puudutab koorimuusikat, et meie tüdrukud saaksid mitmekesise muusikalise pagasi,” ütleb Ulrika Grauberg.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Riina Cohen
11 aastat tagasi

8.-14.nov.2012.a. Guangzhous toimuval 1.rahvusvaheliele koorifestivalile on saabunud kutse ka DO-RE-MI Laulustuudiole ja Ridala Põhikooli lastekoorile.

Canzonekas.
11 aastat tagasi
Reply to  Riina Cohen

Ja seda oli ilmtingimata vaja teada anda. Kadedusel pole ikka piire.