7. jaanuar: Appi, hiidlased!

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Läänemaa elanike arv on hakanud jälle kiirenevas tempos vähenema. Esialgu on raske öelda, kas tegemist on ühe eriti halva aastaga või hakkabki Läänemaa elanikest üha kiiremini tühjaks jooksma. Kui vaadata kuut viimast aastat, siis kõige hullem oli 2006, mil rahvaarv vähenes 609 võrra. Leevendust tõi 2009, mil elanike arv kahanes “vaid” 126 võrra. Ülejäänud aastail jäi kahanemine 250-290 vahele. Nõnda ei luba see rida midagi kindlat ennustada tuleva aasta kohta.

Kui kaugele võib ühe maanurga rahvastiku kahanemine üldse minna, s.t millal on jalad põhjas? Kui võrrelda läänlasi Lõuna-Eestiga, on meil veel halvas mõttes arenguruumi. Statistikaameti andmeil on Läänemaa rahvastik 41 viimase aastaga vähenenud viiendiku jagu. Võru- ja Valgamaa rahvaarv on samal ajal kahanenud 30%, Mulgimaal 27%.

Ainukesena kasvab jõudsalt Harjumaa rahvaarv, aastate 1970-2011 võrdluses on Harjumaa elanikkond kasvanud 24%!

Üks imelik lugu on aga meretagustega. Kagu-Eesti jookseb inimestest tühjaks, aga samas tempos ei ole vähenenud saarlaste ega hiidlaste arv. Nemadki on ju ääremaa, pealegi meretagune. Saarlasi on jäänud aastail 1970-2011 vähemaks 14% ja hiidlasi 8%. Ka Vormsi elanikkond kahaneb aeglasemalt kui muu Läänemaa. Kui saaks teada, mis hoiab neid inimesi oma kodupaigas kinni, ehk saaks siis peatada ka muu Eesti kogunemise Tallinna ümber.

Lehte Ilves

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
neid
11 aastat tagasi

hoiab ümberregistreerimisest kinni võimalus soodsamalt praamiga koju saada, kui seda poleks oleks ka rahvast poole vähem

völur
11 aastat tagasi

mnjaa
hiidlased need on parimad nagu ka mujal kret
õelagee j laske teistele elada eks ärge koguaeg öelutsge okeyy
mis teil viga koguyaegf on
krt