Lembitu Tarangu artikkel pärandkultuurist ja metsast jõudis mainekasse koguteosesse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Läänemaa metsamehe ja pärandkultuuri uurija Lembitu Tarangu artikkel ilmus äsja ülemaailmse entsüklopeedilise sarja "World Forests" XII köites.

 
Springeri kirjastus koguteose XII osa kannab pealkirja "Forest-Related Knowledge" ja alapealkirja "Sustaining Communities, Ecosystems and Biocultural Diversity".
 
Rohkem kui 600leheküljelise kogumiku autorite hulgas on kaks Eestist ja otse Läänemaalt  pärit meest, kultuurökoloogia magister Lembitu Tarang ja metsandusmagister Jürgen Kusmin.
 
Eesti autorite töö on kogumikku võetud kui Euroopa ja isegi maailma mastaabis üsna unikaalne uurimisteema. See käsitleb metsandusliku pärandkultuuri olemust, seisukorda ja inventeerimist Eestis koos vastavate järelduste ja soovitustega. 
 
World Forests on IUFRO (Rahvusvaheline Metsandusuuringute Organisatsioon) toel välja antav maailma metsade uurimisele pühendatud eriteemaliste koguteoste sari, selgitas Tarang.
 
Käesoleva koguteose koostasid USA Föderaalse Metsateenistuse ja Arizona Ülikooli teadlased J. F. Parrotta ja R.L.Trosper.
 
"Üldjoontes leiab 15 peatükis, mis on pühendatud maailma eri piirkondadele, nagu Aafrika, Ladina-Ameerika, Euroopa, Venemaa, Lõuna- Aasia või Vaikse ookeani lääneosa, käsitlust inimühiskonna ja looduslike ökosüsteemide suhted läbi aegade," teavitas Tarang. 
 
"Umbes 80 autorit käsitlevad teemasid alates põlisrahvaste populatsioonide arenguloost metsamaastikes, maailma ja regioonide metsaressursside hinnangust, traditsiooniliste teadmiste hoidmisest, mittepuidulisest metsakasutusest ja rahvakultuuri ökoloogilistest alustest kuni traditsioonilise külaelu rollini jätkusuutliku bioloogiliselt mitmekesise metsamaastiku arengus," lisas ta.
 
Eestis võiks see raamat olla kättesaadav vähemalt suuremates raamatukogudes, soovitas Tarang. Raamatu tellimishind on 170 eurot.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments