Galerii: raamatukogus avatud näitus tutvustab pärandkultuuri

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 24

Eile avati Läänemaa raamatukogus Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu rändnäitus „Pärand elab!“.

Mööda Eestit ringi rändav näitus kutsub märkama ja väärtustama põlvest põlve edasiantud teadmisi, oskusi, kombeid ja tavasid, mis on meile ja meie kogukondadele olulised ja omased.

Näitusel on väljas neliteist eriilmelist näidet Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse kantud teadmistest, oskustest, kommetest ja tavadest. Igaüks neist on oma kogukonnale armas ja oluline.

Läänemaalt on näitusele jõudnud näiteks Haapsalu sallide ja rättide kudumise traditsioon, millest kõneles avamisel Haapsalu raamatukogutöötaja ja Haapsalu käsitööseltsi liige Helin Põldve. Samas avatakse raamatukogus ka töötajate käsitöö näitus.

Lisaks saab näitusekülastaja aimu nii seto kirmasest, ukrainlaste lihavõttekombestikust kui sellest, kuidas Saaremaal uusaastaööl sokku joostakse ning kuidas muhulased oma keele säilimise eest hea on seisnud.

Omapärane on näituse kujundus – vaimse kultuuripärandi oskust, teadmist või tava esitletakse pesunöörile riputatud riideesemel.

Näitus “Pärand elab!” on mööda Eestit rännanud juba viis aastat. Haapsalus jääb see avatuks 6. juunini.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments