Politsei- ja piirivalveamet: järjekordade vältimiseks vahetage ID-kaart juba praegu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Järgmisel aastal lõpeb Eestis korraga ligi poole miljoni passi ja ID-kaardi kehtivusaeg, mille tõttu pikenevad nii ootejärjekorrad büroodes kui ka dokumendi kättesaamise aeg.

Seetõttu soovitab politsei- ja piirivalveamet vältida tundidepikkust järjekorras seismist ning asuda juba praegu uut ID-kaarti taotlema. Uue dokumendi taotlemiseks ei pea ootama vana aegumist.

Seoses paljude dokumentide kehtivusaja lõppemisega prognoosib politsei- ja piirivalveamet järgmiseks aastaks 225 000 ID-kaardi ja 236 000 passi väljaandmist. Lähiaastatel need arvud kasvavad: 2013. aastal tuleb välja anda 306 000 ID-kaarti ja 295 000 passi ning 2014. aastal 311 000 ID-kaarti ja 242 000 passi.

Taotluste arvu tõus on paratamatu, kuna inimeste dokumenteerimine käib Eestis lainetena. 1990ndate alguses anti suurele osale elanikkonnast välja kümneaastase kehtivusajaga passid ning sama tehti 2000. aastate alguses. 2007. aastast hakati väljastama viieaastase kehtivusajaga dokumente ning nüüd, kui 5 aastat mööda saab, lõpevad korraga kõikide viimase laine ajal väljastatud dokumentide kehtivusajad.

Seega  mitmekordistub lähiaastatel klientide arv kõikides kodakondsus- ja migratsioonibüroode teenindustes.

Üldjuhul külastavad kliendid teenindusi kõige rohkem kuu ja nädala alguses. Järjekorrad on pikemad ka enne pikki riigipühi (jõulud, jaanipäev) ja enne koolivaheaegade algust. Päeva lõikes on rohkem kliente lõuna ajal ning tööpäeva lõpus.

Eestis on kohustuslik dokument ainult ID-kaart. ID-kaardiga saab Euroopa Liidu piires ka reisida.

15aastased ja vanemad Eesti kodanikud, kellele on ka varem välja antud pass või ID-kaart, ei pea selle taotlemiseks büroosse kohale tulema. Nemad saavad uut ID-kaarti taotleda ka posti või e-kirja teel. Isiklikult teenindusse on vaja tulla vaid uut dokumenti kätte saama.

Dokumentide taotlemisel tuleb kindlasti teenindusse kaasa võtta isikut tõendav dokument ja teada oma kontaktandmeid.

Kui teeninduses on fotoboks, tuleb esimese toiminguna teha endast foto ning alles seejärel teenindaja poole pöörduda.

Lääne prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo Haapsalus asub Jaama 14/3. Vastuvõtt on tööpäevadel kella 9—17, büroo on suletud iga kuu viimasel reedel.

Haapsalu büroos ei ole kohapeal fotoboksi.

Riigilõivumakseid võetakse vastu nii sularahas kui ka deebetkaardiga. Kaardimaksel lisandub riigilõivu summale panga teenustasu.

Täpsemat infot dokumentide taotlemise kohta saab siit ja infotelefonil 612 3000.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments