Üle aasta uuendamata ID-tarkvaraga ei saa homsest enam riigi e-teenustesse sisse logida

Lääne Elu

info@le.ee

ID-kaardi näidis
ID-kaardi näidis

ID-kaardi kasutajad, kes ei ole üle aasta ID-tarkvara uuendanud, peaksid seda tegema enne 13. juunit, mil Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) läheb riigi autentimisteenuses täielikult üle uuele ID-kaardiga veebis autentimise ja allkirjastamise lahendusele Web eID.

RIA avalikustas uuendusliku Web eID lahenduse 2022. aasta märtsi tarkvarauuendusega ja sellest ajast alates on oma ID-tarkvara uuendanud ja seeläbi Web eID kasutusele võtnud 75% ID-tarkvara kasutajatest. Alates 13. juunist läheb uuele autentimise ja allkirjastamise lahendusele üle ka riigi autentimisteenus, mis tähendab, et ID-kaardi kasutajad, kes viimati uuendasid enda ID-tarkvara enne möödunud aasta märtsi, ei saa enam ID-kaardiga riigi autentimisteenusesse sisse logida ja avaliku sektori e-teenustele ligi.

Neile kasutajatele, kes ei ole veel vajalikku tarkvarauuendust teinud, on kuvatud riigi autentimisteenuse kaudu sisse logimisel vastavat hoiatust. Alates 13. juunist on neile ID-tarkvara uuendamine vältimatu, sest vastasel juhul ID-kaardiga riigi autentimisteenuse kaudu avalikesse e-teenustesse sisse logida enam ei saa.

Uusima ID-tarkvara saab alla laadida siit: https://www.id.ee/artikkel/paigalda-id-tarkvara/

NB! Juhul kui pärast uuendust esineb ID-kaardiga veebis autentimisel või allkirjastamisel tõrkeid, siis veendu, et oled oma veebilehitsejas (Firefox, Chrome, Edge, Safari) Web eID laienduse aktiveerinud. Juhendi Web eID laienduse aktiveerimiseks leiab siit https://www.id.ee/artikkel/veebibrauserite-seadistamine-id-kaardi-kasutamiseks/

Probleemide ja küsimuste korral leiad vastused id.ee veebist. Juhul kui mure jääb lahendamata, siis võta ühendust ID kasutajatoega id.ee lehel asuva vormi kaudu või helista (+372) 666 8888 (tööpäeviti 8.30 – 17.00).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jass
10 kuud tagasi

Nendel on keerulisem kellel on Windows 7 või 8. Alla Windows 10 ei lase arvutile uut tarkvara laadida.

pensionär tibla
10 kuud tagasi
Reply to  Jass

Laaadib küll, aga koos laadib 5 spioon programmid lisaks.
Vaata allalaadimine : seal saab olema – teie brauserit haldab teie organisatsioon.
Täielik kontroll sinu tegevuse üle internetis

Ainus jama,
10 kuud tagasi

et 32-bit op.sys ei toeta enam need uuemad. Linuxi põhja peal on sama, et osadel võtab külge, osadel mitte. Mingi aeg tüütas see pidev juramine ära kaartide, lugejate, tarkvaraversioonide jms. ****ga ja läksin MobiilID peale üle. Kõik eelpool loetletu ei sega – kuni moblal levi on, toimib igal pool (ka nuputelefonidega). Enam ei kujuta ettegi, et peaks nende lugejate, kaartide, uuendamistega jurama iga kord, kui miskit teha vaja.

seikspiir
10 kuud tagasi
Reply to  Ainus jama,

see ju tasuline, 1 euro kuus on ka raha

Svensonite pank
10 kuud tagasi
Reply to  seikspiir

võtab sult kordades rohkem igasuguste kaartide, ülekannete jms. eest.

Uhne
10 kuud tagasi
Reply to  Jass

Kui arvutit ei usalda,pead usaldama iseennast.

Pensionär
10 kuud tagasi

Saab ikka sisse logida pärast homset või ülehomset tarkvara uuendamist? Täna no ei viitsi arvutusmasinat käivitada.

arvo 85
10 kuud tagasi

Kas mina pean uuendama panga jaoks!
WIN 11

Vähne
10 kuud tagasi
Reply to  arvo 85

Küsi pangatöötajatelt abi,nemad aitavad sind.