Andres Ammas: IRLi lõhenemine on ülimalt tõenäoline

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Milline on olukord — meeleolu, arvamused — praegu IRLis?

Erakonna kõigi 9500 liikme nimel ei ole kellelgi õigust kõnelda, kuigi võimupüramiidi tipp eestseisuses arvab endil selle õiguse olevat. Need erakonna liikmed, kellega mina suhtlen ja kelle arvamus mulle korda läheb, on enamasti nördinud, mitmed on teatanud erakonnast lahkumisest.

Kahjuks väga paljud siira maailmaparandamise sooviga erakonda tulnud aatekaaslased on käega löönud ja kõrvale tõmbunud.

 

Mida 77 allkirjaga pöördumine erakonna eestseisuse poole taotles, kuidas see kiri üldse sündis ja mis saab nüüd edasi, kui eestseisus teie ettepanekutega ei arvestanud?

Kiri sündis telefonikõnesid ja elektronkirju vahetadedes, initsiatiivi võttis tublilt Külliki Kübarsepp. Kirjaga liitutakse kogu aeg, praegu on neid juba sadakond erakonna liiget. Kiri taotles sisulise arutelu jätku ega leppinud poliittehnoloogilise lahendusega, et Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach astuvad tagasi. Erakonna esimees arvas, et näiliselt jõuline lahendus lahendab pinged. Ta eksis.
    
Järgmise organina peab seisukoha kujundama volikogu, milles on 148 liiget ja mille koosolekust on reaalselt võimalik osa võtta kõigil soovijail. Eestseisuse koosolekuid peetakse ju viimastel aastatel Toompeal ja tööajal, et tülikaid uudishimulikke vältida.
 

Kas elamislubadega äritsemises on teie meelest kõik tähtis ja peamine juba päevavalgele tulnud või võib tulla veel halbu üllatusi?

Loodan, et peamine on päevavalgele tulnud, aga süda aimab halba. Kõige valusam oleks, kui mõni äripartner oleks seotud erakonna rahastamisega. Muidugi on harrastusdetektiividel piisavalt ainest Eesti Ekspressis ilmunud elamisloa saanute nimekirja näol. Sealt võib ilmsiks tulla mõndagi halenaljakat.

 

Kas peaksime uskuma sise– ja majandusministrit, et nad ei teadnud oma parteikaaslaste ärist midagi? Kas teie usute neid?

Ma ei usu ei minister Partsi ega minister Vaherit.

 

Milline oli nende kolme mehe – Indrek Raudse, Nikolai Stelmachi ja Siim Kabritsa – positsioon erakonnas? Kui suur oli nende mõjuvõim?

Kolme nimetatu positsioon oli erakonnas minu meelest olulisem, kui see formaalselt võib välja paista, eriti majandusringkondadega suhtlemisel.

 

Kas teid on miski selles loos üllatanud või pahandanud?

Üllatust ei ole. Pigem äratundmine, et Jumal on vist ikka olemas, kui Jumalana pidada silmas kas või mingit abstraktset õiglust. Et paha saab oma palga.

 

Miks ei ole nõutud Siim Kabritsa lahkumist riigikogust ja erakonnast? Kas ta on kuidagi ka Läänemaaga seotud?

Siim Kabritsa lahkumist riigikogust nõudis erakonnaliikmete kiri. Tegemist on Läänemaa juurtega noormehega, kelle vanaema Õnne–Eha Kabrits on kõigile läänlastele tuntud ja kelle isa Agu Kabrits, Haapsalu 1. keskkooli vilistlane, on Tõrva linnapea.

 

Kui tõenäoline on, et IRL lõheneb?

Praeguse seisuga on ülimalt tõenäoline, et IRList lahkub lähiajal sadu liikmeid. Ma ei tea, kas see on pikas perspektiivis õige, aga inimeste südameid ei saa sundida. Poistebänd hõõrub isamaalaste lahkumise peale ainult käsi: iga väljaastunu asemele võetakse kiiresti kolm uut liiget, kes tülikaid küsimusi ei esita ja hääletavad, nagu vaja.

 

Kas te ise kavatsete erakonnast lahkuda?

Erakonnast lahkumine oleks minu erakonnasisestele oponentidele väga hea uudis, nii on mulle korduvalt vihjatud. Ma ei tee neile veel seda rõõmu.

 

Keda näete selle uudise ilmsikstuleku taga, kas kapot, vene luuret või erakonnasisest üldkogu–eelset lekkimist? Midagi muud?

Ei tea. Üks tõenäoline variant on küsimuses nimetamata: koalitsiooni sepitsevad Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid.

 

Milliseid samme kavandab Vaba Isamaaline Kodanik?

Vaba Isamaaline Kodanik kutsub liituma kõiki korralikke inimesi, kes pole väsinud ja alla andnud. Tsiteerides Mart Laari kunagist sõnavääratust: ärge kaotage meeleheidet! Kuidas 1992. aasta valimislaulus oligi: „Mõeldes tõusva päeva peale, süda sunnib lisama: mina annan oma hääle ikka sulle, isamaa!”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
PP
12 aastat tagasi

Usk puudub. Võimurid vabatahtlikult ei tagane. Aitab ainult revolutsioon. Järgmisel aastal tankidega Toompeale korda looma!

atc
12 aastat tagasi
Reply to  PP

sa PP kukkusid kõrgelt või…………

Juku
12 aastat tagasi
Reply to  PP

Väga rumal jutt. Kui keegi ei meeldi, siis käi valimas ja tee õige valik. Sellest piisab.

ätt.
12 aastat tagasi
Reply to  Juku

Ja Sina Juku käid valimas ja just selle keda valid-naerma ajab.

aleks
12 aastat tagasi

Asjatu lootus asjade paranemiseks. Seeder ütles just uudistes volikogul tulevatele küsimustele vastused juba ette.
Käib lihtsalt hämamine.

anette
12 aastat tagasi

Tubli Andres! Sirgeselgsed mehed on aus, mitte parteijuhi ees lömitajad.
Sibul selline libeda olemisega sekretär. Tema teenib parteijuhte, mitte rahvast riigikogulasena. Vaher pole usaldusväärne nagu Lihula saaga juhtija respublika Partski . Astugu ametist on tõsine nõue

variserid valitsuses!
12 aastat tagasi

parimat sõnastust polegi.

J.
12 aastat tagasi

esimesele 5 punkti terase huumori eest

oh seda rõõmu
12 aastat tagasi

jumal on palved kuulda võtnud ja selle variserite kamba hävingule saatnud

Samas
12 aastat tagasi

midagi peaks ju tegema.Või on kõik kõige paremas korras?

Aleksander kaasik
12 aastat tagasi

Kas tasub kütta isamaalisi tundeid. Vaoshoiutusest ja väärikusest sünnib aade, mitte platsi puhastamasi kampaaniatest.

Urmas.S
12 aastat tagasi

Eesti poisid tuleg üle. saate kõhud täis ja jõuluks koju. meil on Burkhardtite nülgimiseks teie suguste oskustege inimesi hädasti tarvis. see on äri alus. lööme karilaiu koalitsioonist minema ja hakkame linnavalituse ette sünagoogi ehitame et saaks presidenti inimese kombel vastu võtta ja ansipiga paari manna.

Kolja
12 aastat tagasi
Reply to  Urmas.S

Ikka üks teine kogudus tuleb luua…vaga vesi……..sügav põhi