Birdwatchil nähtud linnud loeti lõplikult kokku

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Valgepõsk-lagled. Foto: Arvo Tarmula
Valgepõsk-lagled. Foto: Arvo Tarmula

 

Eesti Ornitoloogiaühingu teatel osales 1.–2. oktoobril toimunud rahvusvahelistel linnuvaatluspäevadel BirdWatch 2011 Eestis 320 linnusõpra, kes saatsid ühingule 109 täidetd ankeeti.

Ilusad ilmad soosisid tänavu erakordselt aktiivset osavõttu. Laekunud vaatlusnimekirjade arv on alates 1993. aastast korraldatavate linnuvaatluspäevade ajaloo suurim.

Linnuhuvilised loendasid kokku 418 900 isendit 156 liigist. Kui loendatud lindude koguarv on üks seni suuremaid, siis vaadeldud linnuliikide hulk oli tavapärasest väiksem. Kõige arvukamalt loendati linnuvaatluspäevadel valgepõsk-laglesid – 197 740 isendit ehk 47% loendatud lindude koguarvust. Hanesid ja laglesid (koos määramata hanedega) loendati kokku 241 093 lindu.

Viie arvukama liigi hulka mahtusid veel metsvint (14 833 isendit), kaelustuvi (12 189), kuldnokk (11 812) ja hõbekajakas (7 802).

Kõige sagedamini vaatlusnimekirjades esinenud lindudeks olid tavapäraselt rasvatihane (91 vaatlusnimekirja), hallvares (90), pasknäär (78), harakas (71) ning ronk (68). Põnevamateks liikideks, keda Birdwatchi raames kohati, olid punakael-lagle, väikepütt, suur-konnakotkas, mudanepp ja vööt-lehelind.

Kõige pikema vaatlusnimekirja edastas traditsiooniliselt Sõrve linnujaama meeskond, kelle poolt vaadeldi kahe päeva jooksul 103 linnuliiki. Pikkuselt teise nimekirja edastasid Mehikoormas rännet jälginud linnuvaatlejad (Hannes Böttcher, Paul Hunt, Mihkel Metslaid, Mariliis Märtson, Margus Ots, Uku Paal ja Tarmo Teppe), kes vaatlesid 90 liiki. See oli ühtlasi ka pikimaks sisemaalt edastatud liigiloendiks. Ka pikkuselt kolmanda liiginimekirja saatsid sisemaal tegutsenud linnuvaatlejad (Andrus Jair, Kaido Nei, Ranno Puumets, Priit Vahar ja Maryna Yanko), kes said Raplamaal kirja 85 linnuliiki. 

Eesti Ornitoloogiaühing avaldab tänu kõigile Birdwatchil osalenutele.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments