Politsei: Sõiduki ost ja müük nõuab tähelepanelikkust

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Olen palju kokku puutunud probleemidega, mis on seotud sõidukite ostu-müügiga: inimesed on saanud petta või on hiljem üles kerkinud probleemid dokumentidega. Annaksin paar soovitust, et vältida hilisemaid probleeme.

Kuidas osta sõidukit

Kuna tänapäeval on väga levinud piirangutega sõidukite müümine, siis on risk väga suur. Veebiportaalides on paljude sõidukite numbrid peidetud ning kohale minnes võib kontrollimine ununeda. Soovitan alati enne ostu sooritamist kindlasti uurida välja ostetava sõiduki tehasetähis (VIN-koodi) ning kontrollida seda maanteeameti andmebaasist.

Kui müüja sõiduki tehasetähist ei avalda, siis on asi kahtlane ning soovitan jätta tehing pooleli. Kindlasti jälgige sõiduki ja registreerimistunnistuse andmeid. Kontrollige, et sõiduki VIN-kood (tehasetähis/kere number) sõidukil ja dokumendis kattuksid. VIN-kood peab olema andmesildil ning keresse löödud. Ei piisa ainult sellest, et margi, mudeli ja kere värvus langevad kokku. Samuti kontrollige müüja dokumente − kas nimi vastab müügidokumentidel olevatele. On tulnud ette juhuseid, kus müüakse kellegi kolmanda autot ilma loata.

Väga levinud on, et sõidukitele on täiturite poolt peale pandud n-ö võõrandamise keeld. Sellist sõidukit võib kasutada, kuid ümber vormistada ei saa enne täiturile võla tasumist ning on oht, et täitur nõuab sõiduki välja sundmüügiks.

Kui see on võimalik, siis tasuge ostu eest ülekandega. Ülekandega tasumisel on see eelis, et kui ostetud sõidukiga on mingeid probleeme, siis on võimalik tuvastada, millal ning kelle käest selle ostsite.

Sõiduki vormistamisel on kaks varianti: kas minna kohe koos omanikuga maanteeameti liiklusregistri büroosse (ARK) või teha kohapeal ostu-müügileping − ja seda kindlasti kahes eksemplaris − ning vormistada sõiduk omaniku kohaloluta. Teine variant on tänapäeval levinum, kuid kindlasti ka riskantsem, eriti kui ei ole eelnevalt sõiduki andmeid kontrollinud.

Samuti vaadake vahetult pärast ostu sooritamist, kas sõidukil on kehtiv liikluskindlustus. Tasub teada sedagi, et vastavalt liikluskindlustusseadusele on omandajal kohustus teavitada kindlustusandjat kindlustusvõtja kohale asumisest. Pole harvad juhtumid, kus kuu või mitme kuu kindlustus lubatakse sõidukiga kaasa, kuid tegelikult lõpetatakse see kohe pärast müümist.

Sõiduki andmeid saate kontrollida mitmel viisil: esmaspäevast reedeni kella 8−18 ja laupäeviti kella 8−15 on võimalik piirangute olemasolu kontrollida liiklusregistri infotelefonil 620 1200. Samuti saab seda teha ööpäevaringselt veebis.

Ka liikluskindlustust saab kontrollida veebist

Ka sõiduki müümisel on omad nüansid

Väga levinud on lubadus sõiduk kiiresti ümber vormistada, kuid hiljem selgub, et seda ei ole tehtud ning nii sõiduk kui ka selle ostja on kadunud. Samuti võib müüjat hiljem tabada ebameeldiv üllatus, kui leiab postkastist tasumata parkimistrahvi või kutse politseisse, kuna sõidukiga on toime pandud mingi õigusrikkumine.

Taoliste ebameeldivuste vältimiseks soovitan müümisel kohe minna ja vormistada sõiduk ümber. Kui see ei ole hetkel võimalik, siis küsige kindlasti ostja dokumenti ja veenduge, kellega tehingu sooritate. Kohapeal koostage ostu-müügileping kahes eksemplaris. Enda eksemplariga on võimalus minna maanteeameti liiklusregistri büroosse ning teha seal sõidukile võõrandamine ostja nimele.

Võõrandamisest teatamine on tasuta teenus. Taoline tegevus on kasulik sellepärast, et siis tehakse andmebaasidesse märge, et teie olete sõiduki valduse ja omandiõiguse üle andnud ega vastuta enam sõiduki edasise käekäigu pärast. Ainsaks miinuseks on see, et sõiduk jääb ikkagi teie nimele. Ostja saab sõiduki oma nimele vormistada.

Võõrandamisega kaasnevad ka mõningad piirangud sellele sõidukile. Pärast võõrandamise märget ei saa sõidukile teostada tehnoülevaatust ega liikluskindlustust. Ehk − kui need on lõppenud ja seda sõidukit kasutatakse liikluses, siis äratab see kindlasti politsei huvi.

Igasuguste kahtluste korral soovitan kindlasti konsulteerida asjatundjatega.

 

Janek Saharenko,
Vändra konstaablijaoskonna piirkonnavanem

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments