Sel nädalal süüakse mädakala

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Läänemaal saab sel nädalal kahes kohas mekkida rootslaste kuulsat haisvat mädakala surströmming’ut.

Mädakala nädalat Läänemaal alustab täna õhtul Haapsalu rahvaülikool, laupäeval avatakse mädakalatünnid Vormsil.

Haapsalu rahvaülikool korraldab surströmming’u söömist viiendat korda. „See on üks osa rootsi keele õppest, sest kultuuriõpe käib keeleõppega kokku,” ütles rahvaülikooli juhataja Heli Kaldas.

Ta lisas, et rootslaste delikatessi mekkimine pole mõeldud ainult rootsi keele õppijatele, vaid oodatud on kõik, kel mädakala vastu huvi. „Enamik, kes kohale tuleb, maitseb kala ikka ära ka. Kas neist kõigist just sööjat saab, on teine asi,” rääkis Kaldas.

Tema sõnul on viie aasta jooksul neid inimesi päris mitu, kes leiavad, et vaatamata eemalepeletavale lõhnale polegi surströmming nii hull.

Enne, kui kala mekkima hakatakse, on selle kohta ka väike tutvustav loeng.

Laupäeval on surströmming’u-pidu Vormsil kõrtsis Krog nr 14 ja seda neljandat korda.

Krog nr 14 peremees Jaak Kaabel kirjeldas Põhja–Rootsi delikatessi: „Surströmming on iseloomuga kala — ega kõik inimesed temaga sina peale saagi.”

Surströmming’u-peol Vormsil tutvustatakse ka Rootsi kultuuri ja tavasid, õhtusöögi taustaks lauldakse ühiselt Rootsi laule ning mängitakse elavat muusikat nii tantsuks kui lauluks.

Surströmming on Põhja–Rootsis levinud roog. Enne tarvitamist lastakse kalal koos vürtsidega puidust vaatides paar kuud hapneda ja seejärel karbis või purgis 6–12 kuud seista. Selle ajaga omandab kala erilise maitse ning omalaadse haisu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
simmo
12 aastat tagasi

Kas Rootsi kultuur on oluliselt erinev rootsi kultuurist?